Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Lotgenotencontact

Lotgenoten

⇧terug naar boven

Het doet goed om met iemand te praten die jou en je situatie begrijpt. De ideale gesprekspartner luistert naar je en geeft tips om je situatie te vergemakkelijken. Het delen van ervaringen kan tot nieuwe inzichten leiden. En hoewel iedere mantelzorger een eigen verhaal heeft, kunnen lotgenoten van onschatbare waarde zijn.

Het is goed om te weten dat je niet allen bent als mantelzorger. Vaak is je wereld alsn mantelzorger zo klein geworden, dat je niet beseft dat er nog andere mensen zijn die hetzelfde meemaken.

Lotgenoten kan je hier vinden. Wissel ervaringen en meningen uit via ons forum. Of sluit je aan bij een van de mantelzorgverenigingen.

Luisterend oor van de mantelzorger

⇧terug naar boven

Eén van je rollen als mantelzorger is een luisterend oor te zijn voor diegene voor wie je zorgt. Als mantelzorger ben je vaak diegene die het dichtst bij de zorgbehoevende persoon staat. Misschien gaat de zieke zelden of niet de deur uit en misschien ben jij dan een van de weinigen die nog over de vloer komt. Niet verwonderlijk dus dat er nogal eens op jouw oor een beroep wordt gedaan. Bijna vanzelf word je naast zorgverstrekker ook vertrouwenspersoon.

Luisterend oor voor de mantelzorger

⇧terug naar boven

Een luisterend oor kan je bieden, maar je kan er ook één zoeken. Als mantelzorger heb je vaak zelf behoefte aan een luisterend oor.

Een niet onbelangrijk kenmerk van een goed luisterend oor is neutraliteit. Anders gezegd, het kan een voordeel zijn dat je met iemand kan praten die buiten de zorgrelatie staat. Zo’n iemand kan op een meer onbevangen manier luisteren naar wat jij vertelt.

Daarnaast kan je natuurlijk ook een beroep doen op meer formele ‘oren’. De verpleegkundige die langskomt, de huisart, de pastoor of de vrijwilliger: het zijn allemaal mensen die zeker bereid zijn de tijd te nemen om eens naar jou te luisteren. Vanuit hun functie zijn zij gebonden aan het beroepsgeheim, dus kan je erop rekenen dat wat je vertelt niet aan de oren van de zorgvrager komt.

Verder zijn er natuurlijk ook de lotgenoten-mantelzorgers en de bestaande mantelzorgverenigingen om mantelzorgers op alle vlakken te steunen.

Mantelzorgtelefoon

⇧terug naar boven

Een ander luisterend oor vind je bij de mantelzorgtelefoon. Noem het een luisterlijn voor mantelzorgers. Een lijn waarop je als mantelzorger terechtkan, om je verhaal te doen tegen iemand die begrip heeft voor je situatie. Een groot voordeel is dat je je verhaal kan vertellen op het tijdstip en op de plaats die jou het best passen. Je hoeft zelfs het huis niet uit. Want er even tussenuit glippen om dat zo nodige gesprek met iemand te voeren, is er voor mantelzorgers vaak niet bij. Je kan de zorgbehoevende niet zomaar eventjes alleen laten. Maar een momentje vrijmaken om even de telefoon te nemen, dat moet kunnen.

De mantelzorgtelefoon is een initiatief van Samana en is bereikbaar op het nummer 078 15 50 20. Je kan er terecht iedere weekdag van 10u tot 12u en van 13u tot 16u. Speciaal opgeleide vrijwilligers nemen vanuit hun eigen thuissituatie rustig de tijd om naar jou te luisteren.