Al van jongs af aan zorgt Patricia mee voor haar broer. De zorg werd steeds intensiever. En de laatste jaren kwam daar ook de zorg voor haar mama nog bij. Soms is de balans wat zoek, maar Patricia houdt vol. We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Uit noodzaak. Mijn broer is sinds de geboorte mentaal gehandicapt. De extra zorg die mijn broer nodig heeft, is er altijd geweest. Ik ben ermee opgegroeid. Hij is nu 54 jaar. Mijn bejaarde moeder zorgde lang voor hem. Maar de laatste jaren kan ze de zorg niet meer aan. Met mijn belofte aan mijn overleden vader in het achterhoofd, was het niet meer dan logisch dat ik zou inspringen waar ik kan. Mijn moeder kreeg een tweetal jaren geleden een openhartoperatie. Ook zij heeft nu extra hulp nodig. Ik doe voor beide alle administratie en help hen waar nodig.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“Soms is het heel zwaar. Je broer en moeder achteruit zien gaan, werkt sterk op het gemoed. Je bent nooit volledig gerust als je eens weg bent. Je moet er iedere keer voor zorgen dat er iemand in de buurt is om te helpen in noodsituaties.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“Er zijn zeker ook mooie momenten. Mijn broer is altijd heel dankbaar voor alles wat ik voor hem doe. En ik krijg veel vriendschap van hem.”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Het was niet evident mijn moeder te overtuigen van kleine aanpassingen in de zorg of thuishulp. Daar hebben we lang over moeten discussiëren. Daarnaast is het bijzonder hard om mijn broer, die ondertussen ook de ziekte van Parkinson, kreeg achteruit te zien gaan.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Er zijn niet zoveel momenten waarop ik me kan ontspannen. Ik heb me wel ingeschreven voor een kookcursus. En als ik mijn kleinkinderen zie, kan ik ook even alle zorgen vergeten.”
6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Na veel aandringen heb ik familiehulp mogen inschakelen voor morele ondersteuning en kookhulp. Om mijn broer te wassen en aan te kleden, komt het Wit-Gele Kruis langs. En bij mijn moeder komt er ook een poetshulp langs.”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Dat is nog een werkpunt. Ik weet dat ik meer aan zelfzorg moet doen, want psychologisch is het zwaar en het weegt ook op mijn familieleven.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Mij lukt het niet altijd maar probeer toch ook voor jezelf te zorgen. Jezelf wegcijferen, kan je zuur opbreken. Dat heb ik, jammer genoeg, al zelf mogen ondervinden.”
Meer weten over Patricia? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Heel veel moed Patricia!
Je doet prachtig werk!
Een hartelijke groet,
Bea
Danku om dit met ons te delen. Veel groeten.
Heel vvl moed, en zorg ook goed voor jezelf
Milla
Patricia hou je goed en zorg ook goed voor jezelf want het is een lastige job Willy
zeker goed voor jezelf zorgen anders hou je het niet vol, en dan ben je zeker niet egoïstisch hoor , want als jij het niet meer aan kunt lijden je mama en broer daar ook onder sterkte Lucy
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.