Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van hen.

“Al heel jong werd ik geconfronteerd met 'zorgen voor'; al besefte ik toen niet dat ik mantelzorg gaf. Ook later, toen ik als verpleegkundige aan de slag ging, was het ‘normaal' dat ik binnen en buiten mijn werkuren hulp gaf. Mijn moeke had geen draagkracht door eigen trauma's en mijn vader stortte zich in de sportwereld waardoor hij niet veel thuis was. Toen mijn zus ernstig ziek werd, nam ik de zorg voor haar op. Ik deed dat met overtuiging want ik wilde mijn zus in haar eigen huisje waardig en gelukkig zien - en niet in de kliniek waar ze zo ongelukkig werd. Ik zorgde voor haar, voor haar gezin, voor mijn gezin én ik ondersteunde moeke en vake. Een hele stevige zorglast en het enige wat mij in die periode bezighield was: ik moet dit volhouden. Woorden van waardering had ik niet nodig, maar wel iemand bij wie ik kon huilen, tieren, roepen en zeggen hoeveel pijn ik had, dat ik moe was en aan wie ik mijn verhaal kon vertellen.”

“Als ik terugkijk, was het een voorrecht om te mogen zorgen voor de mensen van wie ik hou, maar ik vergeet nooit welke bergen ik heb moeten verzetten. Mantelzorgers worden vaak vergeten en moeten zelf veel uitvlooien. Als ervaringsdeskundige coach hoop ik waardevolle ondersteuning te kunnen geven aan mantelzorgers. Met respect, begrip en vertrouwen - zodat die mantelzorger kan voelen: 'ik sta er niet alleen voor'.”

Interesse?
 
Schrijf je in voor ondersteuning door een ervaringsdeskundige mantelzorgcoach via www.samana.be/mantelzorgcoaches. Dit traject is gratis voor de aanvragers. Binnen de vijf dagen neemt een coach uit de regio contact met hen op en maakt een afspraak voor een eerste gesprek. Het coaching traject bestaat uit maximum 4 gesprekken van een uur. 

Zelf mantelzorgcoach worden?
Samana werkt vandaag al aan de volgende lichting EMC’s. Word je graag zelf EMC? Laat het weten aan Samana via mantelzorg@samana.be.

Ook benieuwd naar het verhaal van mantelzorgcoach Tania? Klik hier.

belangen      0 reacties       29 september 2022

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Nieuw: ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches

Laat je steunen door ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches1 op de 3 Vlamingen verleent mantelzorg. Die grote groep mantelzorgers heeft heel wat vragen …

belangen      0 reacties