Lea zorgt voor haar man, die na een beroerte volledig verlamd is. Hij verblijft nu in een woonzorgcentrum. Indien mogelijk, bezoekt Lea hem elke dag. Ze verzorgt hem en ze houdt hem gezelschap. Hoe ervaart Lea de zorg? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“In 2018 kreeg mijn man een beroerte. Daardoor is hij volledig verlamd geraakt. Hem thuis verzorgen lukte me niet. Hij verblijft nu in een woonzorgcentrum, waar ik hem elke dag bezoek. Indien de maatregelen het toelaten uiteraard.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“Hoewel ik de zorg uit handen heb gegeven, ben ik er toch bijna heel de tijd mee bezig. Als het niet fysiek is, wanneer ik hem ga bezoeken, is het wel mentaal. Ik denk veel aan hem en soms gaat dat denken over in piekeren. Ik moet alle beslissingen nu alleen maken. Ik ben dankbaar dat mijn man nog leeft, maar ik mis wel heel erg hoe het vroeger was.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“Mijn man gaan bezoeken, is het lichtpuntje van de dag. Ik doe mijn verhaal, ik lees hem wat voor of we kijken wat televisie. Wanneer het terug wat minder koud is, hoop ik dat ik terug met hem in de rolstoel kan gaan wandelen. Een frisse neus halen, is goed, voor hem en voor mij.”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Ik sta er min of meer alleen voor. Dat vind ik het moeilijkste. Klusjes in huis doen of regelen is niet altijd zo evident. Ook op familiebezoek gaan, moet ik alleen doen. Hem meenemen is niet zo evident.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Wandelen, wandelen en wandelen! Wanneer het weer het toelaat tenminste. Het houdt me actief en gezond, denk ik. Daarenboven helpt het tegen het piekeren.”
6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“In het woonzorgcentrum wordt mijn man goed verzorgd.”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je familieleven en je hobby’s?
“Iedereen weet dat ik, indien mogelijk, elke dag naar het woonzorgcentrum ga. Dus ik plan al de rest errond.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Probeer niet te veel te piekeren. Al moet ik daar zelf ook nog aan werken. En blijf bewegen en buiten komen, ook wanneer je alleen bent!”
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Dag Lea,
Weet dat je schitterend werk doet !
Wandelen zal je ongetwijfeld deugd doen !
Ondanks alles, toch een warme kerstgroet!
Bea
Dag Sylvain c
Ik leef met je mee ik begrijp jouw verhaal heel goed uiteindelijk staat je voor grootse deels alleen. Voor vandaar mijn oproep voor de mantelzorgers Ik sta ook al 8 jaar alleen voor met mijn partner die ook zeer zwaar verzorgen nodig heeft omdat ik weet hoe moeilijk het is ik moet ook zo snel mogelijk voor opvang zoeken voor mijn partner omdat niet meer te doen is ik wens je heel veel sterkte met beste groeten ahmed
Dag Lea,
Ik ben ook alleen, al jaren, maar ben gelukkig . Heb ook zorgen genoeg, maar ik geloof dat er een God is die me graag ziet, en altijd bij me is, dan zijt ge nooit alleen, en hij helpt je als ge dat vraagt. Houdt er de moe in, ge zijt een heel sterk iemand.
Groetjes
Milla
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.