Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Liesbet

Liesbet zorgt, samen met haar zussen, voor haar papa van 81 jaar. Hoe ervaart Liesbet haar taken als mantelzorger? Wat zijn de mooie en minder mooie momenten? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
 “Na een ziekenhuisopname vijf jaar geleden werd duidelijk dat papa niet meer alleen kon wonen. Papa woont bij een van mijn zussen. Zij neemt de dagelijkse zorg voor haar rekening." 

“Ik doe de was en strijk, administratie en alles wat met de mutualiteit en doktersbezoeken te maken heeft.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
 “Ik vind het normaal dat ik voor papa zorg. Hij heeft namelijk heel zijn leven voor ons gezorgd. Dat was niet altijd evident, want wij waren met vier thuis.”

“Mantelzorg vertrekt vanuit het hart. Het is een keuze. Bovendien vind ik de zorg voor papa makkelijk omdat we zo’n goede band hebben!”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Alles wat hij me nu nog vertelt, zou ik absoluut niet willen missen: de levenswijsheden of de verhalen over zijn leven. Ook de uitstapjes die we deden voor de coronapandemie, koester ik.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Wanneer er teveel dingen samen komen, krijg ik het moeilijk, vooral dan op organisatorisch vlak. Soms moet ik ook eens bemiddelen tussen mijn papa en de zus waar hij bij inwoont. Van tijd tot tijd is het gewoon wat te veel voor mijn zus. Papa wil dan graag meehelpen, maar dat gaat niet. Beiden doen ze dan hun verhaal. Ik bewonder mijn zus enorm, omdat ze papa in huis heeft genomen. Want wanneer ik ’s avonds naar huis ga, zit mijn mantelzorgtaak er voor even op.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik probeer enkele keren per week te gaan wandelen. Zo kom ik echt tot rust.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Papa heeft een verpleegster die elke dag langskomt.”

7. Hoe hou je de balans tussen je werk, je privéleven en de zorg voor je moeder?
 “Ik heb geen kinderen en mijn partner is heel begripvol. Wanneer ik naar papa ga, gaat mijn vriend op bezoek bij zijn moeder.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Gun jezelf wat tijd! Je kan mantelzorg moeilijk in uren vatten. Maar voor je het weet, ben je er heel de tijd mee bezig. Nog een tip: maak waar mogelijk gebruik van de bestaande dienstverlening. Ze zijn er voor!”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      1 reactie       19 november 2021
Bea M. liet reactie achter

Je doet het schitterend Liesbet! Proficiat!

Hartelijke groetjes,
Bea

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties