Sarah’s moeder overleed op jonge leeftijd aan borstkanker. Wanneer ze 44 jaar is, treed het erfelijke borstkankergen ook bij haar in werking. Dat gen heeft al meerdere vrouwelijke slachtoffers geëist in haar familie.
In het boek vertelt ze over deze dodelijke ziekte en hoe ze er mee omgaat. De angst dat haar dochters zonder moeder moeten opgroeien, het gemis van haar eigen moeder en de vele onbeantwoorde vragen spelen haar parten. Haar vader hult zich in stilzwijgen.
Één ding is zeker: een dergelijke diagnose haalt het hele gezinsleven overhoop en de toekomst is een onzeker gegeven. Ook de gevolgen van de operaties en behandelingen worden uitvoerig besproken in het boek. Het voorwoord duwt je meteen met beide voeten op de grond: de realiteit van een kankerpatiënt is hard. Het is belangrijk om deze harde realiteit te delen met de mensen rondom je, ook al belemmert de angst om je dierbaren achter te laten je soms een goede moeder of echtgenote te zijn.
Het boek wordt volledig geschreven vanuit de eigen ervaringen van Sarah. Daarom is het confronterend en schokkend, maar ook bemoedigend. Uiteindelijk wordt het een positieve reis, waar emoties zoals angst, verdriet en kwetsbaarheid uitvoerig aan bod komen.
Granaatappels eten,
Sarah Gabriel,
The House of Books,
€ 20,94
- een review van mantelzorger Carine Gilissen
In onze rubriek ‘Leestip’ beoordelen onze schrijvende mantelzorgers boeken die rechtstreeks of onrechtstreeks, in grote of kleine mate, te maken hebben met mantelzorg. Heb jij een boek gelezen dat je is bijgebleven en past binnen dit kader? Laat het ons weten door een mailtje te sturen naar info@ma-zo.be!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.