Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Deze maand in Samana Magazine

Portret van wielrenner Johan Museeuw

Fietsen is en blijft de passie van Johan Museeuw. Ook na zijn actieve wielercarrière, waarbij hij een indrukwekkend palmares bij elkaar fietste, blijft de fiets zijn leven bepalen. Met zijn Cycling Academy probeert hij zoveel mogelijk mensen aan het fietsen te krijgen. Waarbij hij zich ook geregeld inzet voor het goede doel. Zo begeleidt hij een aantal dames van Think Pink, die op 1 april van dit jaar hun Ronde van Vlaanderen zullen rijden.

Lees- en doeboek over MS

Wanneer een ouder ziek wordt, houden kinderen zich soms groot, terwijl ze het eigenlijk heel moeilijk hebben. Een kinderboek kan helpen om hun gevoelens bespreekbaar te maken. Zo'n boek ontbrak voor multiple sclerose, ontdekte kinder- en jeugdpsychotherapeut Fiona Sie toen ze zelf MS kreeg en haar kinderen daarmee worstelden. Daarom nam ze het initiatief voor een lees- en doeboek over MS, 'Een moeder vol stoplichten'.

Kinderepilepsie

Een venijnig, lelijk en mysterieus beest. Zo noemt Stefanie De Jonghe de ziekte die op 17 augustus 2012 het leven van haar dochter Lenie en hun gezin binnenstoof. Het beest heeft een naam: epilepsie. Tientallen behandelingen kreeg Lenie intussen, maar het beest laat zich niet temmen. “Je kan je niet voorstellen hoe moeilijk het is om uit te leggen dat je kind dat er vrij goed uitziet eigenlijk zwaar ziek is en nooit meer zal genezen.”

Attractive2Wear

Ja, er zijn firma’s die aangepaste kledij verkopen voor zorgbehoevende personen en mensen met beperkingen. Maar de keuze is vaak gering en de aankoop duur. Bovendien beschikken veel mensen over een volle kleerkast met kleding waaraan ze gehecht zijn en waarin ze zich goed voelen. Helaas wordt het aantrekken ervan, door hun ziekte, een echte marteling. Dit bracht twee kinesitherapeuten op het idee om Attractive2Wear (A2W) op te starten.

De energielening

Wil je energiebesparende werken uitvoeren aan je woning of wil je investeren in hernieuwbare energie, dan kom je misschien in aanmerking voor een energielening. Let wel, de Vlaamse overheid heeft een aantal hervormingen doorgevoerd in de voorwaarden. Na een tijdelijke uitbreiding schroeft de Vlaamse regering de energieleningen vanaf 2019 terug. Maar het goede nieuws is dat dit niet geldt voor wie tot de sociale doelgroep behoort.

Mag een mantelzorger alle zorgen toedienen? Neen! Of ja: misschien wel met een attest …

Neen, een mantelzorger mag niet alles doen. Ernstige wonden verzorgen, sondevoeding toedienen, een insuline-inspuiting geven, een stoma behandelen en andere verpleegkundige handelingen mogen volgens de wet alleen door verpleegkundigen uitgevoerd worden.

Als mantelzorgers zich daaraan wagen, riskeren ze gestraft te worden – behalve als ze een attest kunnen voorleggen. Die regeling is mogelijk gemaakt door de Gezondheidswet van 2014.

Mantelzorgers hebben niet gewacht op de Gezondheidswet van 2014. Ze hebben vroeger gewoon altijd gedaan wat moest en wat ze konden. Maar het attest waarborgt een opleiding en een controle dat het gebeurt zoals het hoort – een hele geruststelling voor de mantelzorger en vanzelfsprekend ook voor de patiënt.

De verpleegkundige die bij je thuis bijvoorbeeld een ernstige etterende wonde komt verzorgen, mag je een attest geven. Dan kan je die wonde zelf verzorgen in de plaats van de verpleegkundige. De verplichte weg naar dat attest staat in de wet nauwkeurig beschreven. Kort door de bocht komt het hierop neer: de verpleegkundige zal je aanleren hoe je de wonde moet verzorgen.

Wanneer de verpleegkundige zeker is dat je bekwaam bent voor een welbepaalde verpleegkundige handeling, zal zij (of hij) je een attest geven dat je bevoegd verklaart voor die ene welbepaalde verpleegkundige handeling. Er is dus een verschil tussen bekwaam zijn en bevoegd zijn. Sommige verpleegkundige handelingen echter mogen alleen door een verpleegkundige of arts uitgevoerd worden, bijvoorbeeld de toediening van chemotherapie.

Voor elke verpleegkundige handeling moet je dus een attest verwerven. Er zal geregeld gecontroleerd worden of je het volgens het boekje blijft doen en of de gezondheidstoestand en persoonsgebonden omgeving van de patiënt niet veranderd is. Zo niet kan de verpleegkundige of de arts het attest intrekken. Ook de patiënt kan vragen om het attest in te trekken en dus verder alleen door een verpleegkundige verzorgd te worden.

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

vrije tijd      0 reacties       02 maart 2018

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties