Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Staf Van Lommeren

Staf Van Lommeren is echtgenoot en mantelzorger van iemand met dementie. De dementie domineert hun leven, maar de liefde overwint. Hoe houdt Staf de zorg vol? Wij stelden hem onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“In 2014 werd bij mijn vrouw dementie vastgesteld. Sindsdien is ze alleen maar achteruit gegaan, en almaar vlugger. In het begin kwamen mensen van de ziekenzorg langs om haar te wassen. Maar telkens hadden die amper tien minuutjes tijd voor haar. Ik besloot dan maar om de zorg helemaal op mij te nemen.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Mantelzorger zijn is enorm zwaar. Dag en nacht moet ik voor haar zorgen. Er gaat geen nacht voorbij zonder dat ze 5 à 6 keer opstaat - en ik dus ook. ’s Ochtends was ik haar, maak ik haar klaar, en rij ik haar naar het dagverzorgingscentrum. Daar kan ze zich nuttig bezighouden, want stilzitten doet ze niet graag (lacht). Ze helpt er een beetje bij het opdienen, eten prepareren, enzovoort. Dat maakt haar gelukkig. Terwijl doe ik thuis al het huishoudelijk werk. Daarna ga ik ze halen.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Weet je wat de mooiste momenten zijn? Wanneer we ’s avonds in de zetel zitten, ze mijn hand vasthoudt, en vraagt of ik haar nog eens wil vastpakken. Daar doe ik het voor. We zijn nu al 62 jaar getrouwd maar die momenten blijven even mooi.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Op een gegeven dag herkende mijn vrouw me niet meer. Zelfs niet toen ik een foto van ons toonde waarbij stond dat we 60 jaar getrouwd waren. Ze dacht dat ik een indringer was, dat ik haar man had vermoord, en ze werd razend. Toen kreeg ik het echt moeilijk. Ik moest even het huis uit. Pas toen ik een uur later - helemaal omgekleed - weer binnenkwam en de kleinkinderen me vastpakten en ‘pappie’ riepen, herkende ze me terug.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Voor ontspanning is er zo goed als nooit tijd. We gaan wel elke donderdag langs in het Lokaal Dienstencentrum. We spelen dan bingo, lotto en kaartspellen. Als één team, want ik moet haar helpen.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Voor wie ooit in mijn situatie komt en in of rond Mechelen woont, heb ik een gouden tip. In het Lokaal Dienstencentrum De Schijf bestaat een inloopcentrum: ’t Mo(NU)ment. Daar kunnen personen met dementie en mantelzorgers terecht. Ze geven je veel informatie en bieden leuke activiteiten, voordrachten, praatcafés en vorming aan. Ik leer er veel praktische zaken en mijn vrouw en ik kunnen er mensen ontmoeten die in een gelijkaardige situatie zitten.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Goh, eerlijk gezegd staat alles in teken van de zorg voor haar. Zoals gezegd kunnen we ons wel samen vermaken wanneer we wekelijks bingo, lotto en kaartspellen gaan spelen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Praat met andere mensen die zich in eenzelfde situatie bevinden. Dat is erg nuttig en het biedt ook troost. Want mantelzorg is voor niemand makkelijk. Maar het is wel noodzakelijk.”

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      15 reacties       29 september 2017
Jonas G. liet reactie achter

ontroerende getuigenis Staf... ik wens je nog alle sterkte

Jeroom D. liet reactie achter

Ik wens je veel sterkte toe. Het is niet eenvoudig maar met veel Liefde (met een heel grote L) overwin je alle obstakels

Margaretha D. liet reactie achter

Wij wensen jou veel moed en vooral veel liefde voor en van jou vrouw. Ergens in haar geest weet ze wel wie jij bent, het komt er alleen niet meer uit. Aanvaard hulp van de kinderen en de kleinkinderen.

camilla s. liet reactie achter

Veel moed toegewenst Staf, ge zult het niet beklagen, Camilla

Helena B. liet reactie achter

ik wil je een hartje geven
bedankt voor je verhaal

ga 's middags even rusten als ze in het DVC is

Sonia M. liet reactie achter

Mooi zo Staf, al kent ze je soms niet, volgende keer zie je ze weer genieten . Daar doe je het voor.

Annie B. liet reactie achter

Respect Staf en nog heel veel moed!

Willy V. liet reactie achter

Collega mantelzorger, Staf, bedankt voor je klevende getuigenis. Met velen zijn we zo onderweg. Met veel liefde en de nodige gezondheid kunnen we stapje na stapje met voldoening onze onze delicate weg gaan. Willy V.

jacqueline v. liet reactie achter

dikke duim voor Staf, want het is allemaal niet te onderschatten, en zorg ook goed voor jezelf

Annetta M. liet reactie achter

Veel sterkte heb heel veel begrip proficiat voor wat je doet het verdiend veel respect
Anita

Marij L. liet reactie achter

Staf ik maak een zeer diepe buiging voor jou. Let toch maar goed op jezelf en neem af en toe als je vrouw naar het dagverblijf is, tijd voor jou !

Koen G. liet reactie achter

Chapeau Staf! De moeilijkste weg, maar de mooiste!

Viviane V. liet reactie achter

Veel sterkte Staf. Ik weet zeker dat jouw vrouw ook al herkent ze jou niet altijd, toch jouw aanwezigheid voelt. Neem ook op tijd even een rustpauze voor jezelf want je bent het waard!

Ilse J. liet reactie achter

Staf, veel moed ! En vergeet ook niet voor jezelf te zorgen...

Bea M. liet reactie achter

Heel veel moed en sterkte Staf!

Een hartelijke groet,
Bea

Mantelzorger van de week: Hilde Caluwaerts

Hilde is mantelzorger voor haar mama en schoonmama. Ze is blij dat ze iets voor hen kan betekenen. Soms neemt …

mantelzorger van de week      0 reacties

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties