Ruth moest enkele jaren geleden haar mama afgeven na een intense mantelzorgperiode. Nu zorgt ze voor haar papa die de ziekte van Alzheimer heeft. Het gaat snel en dat is best moeilijk. Toch probeert Ruth nog zoveel mogelijk mooie momenten te beleven met haar papa. Hoe houdt ze het vol? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Voor ik mantelzorger werd voor papa, zorgde ik voor mama. Zij stierf in 2016 aan kanker. Op het einde was de zorg zeer intensief, maar het gaf me zoveel voldoening. Het zijn herinneringen die ik voor altijd zal koesteren. Mama afgeven was heel moeilijk. Ook voor papa, die alleen achterbleef.”
“De laatste jaren was ik zijn steun en toeverlaat. In januari van dit jaar kregen we te horen dat papa de ziekte van Alzheimer heeft. Sindsdien is papa pijlsnel achteruit gegaan. Alleen wonen kon niet meer. Dus nu woont papa in een rusthuis.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“Het is een vreselijke ziekte. Papa is vaak achterdochtig, angstig en verdrietig. Sinds hij in het rusthuis verblijft, gaat het beter. Hij eet weer en voelt er zich veilig. Dat stelt me gerust.”
“Ik probeer bij elk bezoek zoveel mogelijk contact te maken met papa. De haren kammen, onverzorgde haartjes wegknippen, gezicht en handen inwrijven, en zo verder. Dat zijn dingen die papa waardeert. Nabij zijn is nu mijn voornaamste doel.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“Papa beleeft de dingen nu op een heel eenvoudige manier. En ik moet toegeven dat zijn kijk op het leven erg verfrissend is. Ik probeer telkens mee te gaan in het verhaal van de dag, of dat nu waar gebeurd is of niet. Zo kunnen we toch nog genieten van waardevolle momenten.”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Het gaat erg snel. In een mum van tijd moet je afscheid nemen van een helderdenkende papa. Dat is best moeilijk!”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Sinds het overlijden van mama ben ik beginnen fietsen in mijn vrije tijd. Mijn man overhaalde me een elektrische fiets aan te schaffen. Zo kan ik langere afstanden afleggen zonder mijn knieën te zwaar te belasten. Op de fiets ben ik één met de natuur. Ik geniet van de buitenlucht en zet de fietspassie van mama verder.”
“Daarnaast ga ik ook graag wandelen met mijn twee mopshondjes. En ik geniet ervan om samen met mijn man en vrienden lekker te eten.”
6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“In het rusthuis zorgen ze goed voor papa. Ik moet toegeven dat ik in het begin moeite had om de zorg over te dragen. Maar nu zie ik daar ook de voordelen van in. Rust en samen zijn, is zo belangrijk voor iemand met Alzheimer.”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Voor papa ziek werd, leerde hij me tijd te maken voor de leuke dingen in het leven en goed voor mezelf te zorgen. Mama was altijd in de weer voor anderen en zorgde eigenlijk te weinig voor zichzelf. En hoewel de zorg loslaten soms moeilijk is, maakt het me wel sterker. Zo kan ik weer opladen voor een volgende bezoek.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Zoveel mogelijk liefde geven! Dat is nu mijn voornaamste taak en meteen het allermooiste wat er is!”
Meer weten over Ruth? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Ik wou er nog heel graag aan toevoegen dat we met 4 kinderen zijn. Ik ben niet de enige mantelzorger voor papa. Iedereen draagt echt wel zijn steentje bij. Het is zo belangrijk om goede afspraken te maken en op eenzelfde lijn te zitten. Gelukkig is dat zo bij ons!
Heel veel goede moed Ruth. Ik heb geen broers en zussen, en mijn dochter zal er ook alleen voor staan , voor haar broer en ouders
Liefs
Camilla
veel moed nog fijne dagen met je vader
Frieda
Heel veel moed Ruth! Ik kan je best begrijpen!
Ik maak momenteel dezelfde situatie mee met ons mama.
Hartelijke groetjes,
Bea
Ruth, jouw getuigenis heeft me diep geraakt, vooral hoe positief jij in het leven staat. Ik wens je nog veel mooie momenten met je papa. Lieve groet, Iris
Ruth prachtig wat jij doet, eerst voor je mama en nu voor je papa, gelukkig kunnen jullie op elkaar rekenen. Heel veel moed en nog prachtige momentjes met je papa. Groetjes, Linda
Ruth heel veel sterkte , hou je goed , groeten Willy
Veel goede moed bij het mooie werk die je doet voor jou papa:mooi dat je het ook gedaan hebt voor je mama.
Ik weet wat het is,want mijn moeder was ook dementerend.
Het lang afscheid nemen dat je doet en dit is zwaar.
Ik wens je het allerbeste.
D.J.NO
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.