Roel zorgt al sinds zijn jonge jaren voor zijn moeder. Vandaag is hij 52 en vervult hij zijn taak als mantelzorger nog steeds met veel plezier. Al komt er natuurlijk heel wat bij kijken. Zijn moeder zit in een rolstoel en is licht dement. Hoe ervaart hij de zorg? We stelden hem onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Toen ik in de twintig was, had mijn moeder al wat hulp nodig. Zij is vierenveertig jaar ouder dan ik, dus zo buitengewoon was dat niet. Langzaamaan is die nood aan hulp groter geworden. Zo ben ik meer en meer in de rol van mantelzorger gerold. Ik ben altijd al iemand geweest die het meteen merkt wanneer iemand hulp of zorg nodig heeft. Het ging dus vanzelf.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“Het is een natuurlijk instinct. Zoals een moeder die voor haar kind zorgt, maar dan omgekeerd. Ergens is het een plicht, maar wel een die ik heel graag vervul.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“De momenten waarop ze lacht en zielsgelukkig is. Daar doe ik het voor. Die momenten vergeet ik nooit meer.”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Ik kan haar natuurlijk niet constant in het oog houden. Soms moet ik even een luier zoeken of een washandje halen bijvoorbeeld. Dan gebeurt het wel eens dat ik even de controle verlies.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Mijn moeder en ik doen bijna alles samen. Ontspannen dus ook. We doen uitstapjes naar de zoo, een stad, een rommelmarkt … Verder houden we van winkelen, wandelen, eten en terrasjes doen.”
6. Maak je gebruik van enige dienstverlening?
“Ja. ’s Morgens komt er iemand van het Wit-Gele Kruis langs om haar te wassen en indien nodig te verplegen. En wanneer ik ga werken, gaat mijn moeder naar een dagopvang. Ze wordt thuis opgehaald. Heel handig!”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Mijn vroegere hobby’s - duiken, zwemmen en klimmen - heb ik opgegeven. Voor mijn vriendin heb ik ook steeds minder tijd. Dat is natuurlijk spijtig. Op mijn broer en zus kan ik niet rekenen om de zorgtaken te verlichten. De zorg voor mijn moeder neemt dus heel wat van mijn tijd in beslag. Zelf heb ik daar eigenlijk geen probleem mee. Behalve dan dat ik niet zo veel tijd met mijn vriendin kan doorbrengen.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Probeer voorbereid te zijn op elke situatie door altijd een soort van EHBO-kit mee te nemen. Buitenshuis heb ik steevast luiers, natte doekjes, een handdoek, een paraplu en zelfs een setje gereedschap bij om de rolstoel te herstellen, moest dat nodig zijn. Op mijn smartphone heb ik een app om de dichtstbijzijnde toilet te vinden. Geloof het of niet: al deze zaken zijn al van pas gekomen. Een voorbereid mantelzorger is er twee waard!”
Meer weten over Roel? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Geweldig wat je doet voor je mama
Een dikke proficiat Roel! Hou er de moed in!
Een hartelijke groet,
Bea
Mooi hoor Roel ! Gewoon schitterend wat je allemaal doet voor je moeder.
Heel mooi Roel wat jij doet voor je mama.
Ik heb ook veel gedaan voor mijn moeder die dementie had,maar met geen moment spijt daarvan.Veel goede moed.
N.D.
proficiat Roel wat ge doet voor je moeder maar maak ook nog beetje ontspanning voor jezelf grts Willy
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.