Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Rit Vangeel

Rit zorgt met heel veel liefde voor haar vader. De zorg heeft hen nog dichter bij elkaar gebracht. Soms zijn er enkele moeilijke momenten, maar meestal vindt Rit het bijzonder fijn dat ze er voor haar vader mag zijn. Welke tip heeft ze voor andere mantelzorgers? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen. 

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Het was een heel natuurlijk proces. Papa verloor ons moeke zo’n zes jaar geleden. Hij maakte een heftig, maar gezond rouwproces door en leerde het leven weer met twee handen vast te pakken. Hij startte warempel zelfs met dagelijks zijn eigen potje te koken! En erg lekker trouwens! Hij heeft zelfs zijn eigen ‘kookboek’ geschreven, waarbij de recepten nog net niet starten met ‘Doe je jas aan, ga naar de winkel en haal ...’.  Zijn beschrijvingen laten niets aan het toeval over (lacht).” 

“Wat wel zwaar bleef doorwegen, was het alleen zijn. Als vanzelfsprekend bracht ik hem steeds vaker bezoekjes. En met het verstrijken van de jaren, nam ik de taakjes over die voor hem wat moeilijker waren. Vooral bij alle nieuwe zaken die op hem afkomen, vindt hij het fijn dat ik naast hem sta.” 

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Ik mag wel zeggen dat door dat nauwere contact onze relatie een extra dimensie kreeg. Ik vind het fijn dat ik er voor hem mag zijn. Mijn vader is ook een bijzonder fijne man, helemaal niet veeleisend, integendeel. Hij laat me volop nog mijn eigen leven leiden. Alles is altijd goed voor hem." 

3. Wat zijn de mooie momenten?
“We hebben samen zoveel lol over zijn geheugen, dat soms wat weg heeft van een vergiet. Ongelofelijk hoe lachend en filosofisch hij daarmee omgaat. En natuurlijk ... het samen zingen. Ik speel al vele jaren gitaar en zing al zo'n 43 jaar in gezinsvieringen, voor zieken, voor blinden, ... En nu zing ik ook met mijn bijna 87-jarige papa tweestemmig in de kerk. We wachten vol ongeduld tot de regering het licht weer op groen zet voor kerkvieringen. Want tijdens de quarantaine hebben we natuurlijk uitgebreid gerepeteerd.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Soms struikelt hij wel eens over de traagheid waarmee hij nieuwe dingen oppikt. Zo heeft hij nu pas geleerd hoe hij kan PC-bankieren. Maar hey … chapeau toch, niet?! Elke keer moest ik het opnieuw uitleggen en soms werd mijn toon iets ongeduldiger. Ik bedoelde het wel goed, maar het is ook confronterend. Want het is voor mij, op dat vlak, omgaan met een heel andere papa dan ik gewoon was. Mijn vader was altijd zeer scherp van geest en nam alles heel snel op. Hij heeft altijd iets gehad van wat ik een ‘uitvindersgeest’ zou noemen.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik fiets, zing en wandel enorm graag. Liefst nog in fijn gezelschap met een lekker wijntje erbij of erna, als het kan.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Mijn vader heeft een poetshulp en laat een aantal dagen in de week een maaltijd bezorgen. Zo heb ik voldoende tijd om mijn eigen leven te leiden.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je job, je hobby’s en je familieleven?
“Mijn job is uiteraard iets dat absoluut op de vereiste tijden moet gebeuren. Ik ben leerkracht. Maar ik schakelde al over op halftijds lesgeven met medische bijstand voor papa. Hoe het verder moet wanneer deze formule eindigt (je kan dit namelijk maar voor 24 maanden opnemen), weet ik eerlijk gezegd nog niet zo goed.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Focus vooral op het genieten van wat je doet en mag betekenen. Ga zoveel mogelijk mee in hun verhaal. Dat brengt innerlijk veel rust.”

Meer weten over Rit? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      6 reacties       05 juni 2020
Bea M. liet reactie achter

Je doet het goed Rit ! Een dikke proficiat !

Hartelijke groetjes,
Bea

willy o. liet reactie achter

veel moed Rit doe zo voort

Anne D. liet reactie achter

Mooi van jou Rit. Ik verkeer een beetje in dezelfde situatie. Mijn pap

Sylvain C. liet reactie achter

Er zijn nog goede mensen dat bewijst deze getuigenis van Rit. Proficiat dat je dit zo goed doet.
Sylvain

NOÊLA D. liet reactie achter

Heel mooi Rit dat jij er altijd bent voor je papa.
Ik wens jullie nog veel mooie dagen samen.
Een lieve groet van De J. No.

Claudine D. liet reactie achter

Proficiat, Rit, mooi verhaal. Keep singing

Mantelzorger van de week: Roger Van Turnhout

Het helpen van andere mensen is superbelangrijk voor Roger. Want naast mantelzorger is Roger ook vrijwilliger. Aan engagement zeker geen …

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuwe regels omtrent mantelzorgverlof

De combinatie werk en mantelzorg is niet altijd eenvoudig. Sinds een jaar kan je als werknemer mantelzorgverlof opnemen. Maar het …

actua      0 reacties