Michel zorgt voor zijn vrouw met ALS. De zorg is zwaar, maar Michel houdt met veel liefde vol. Door de zorg is de relatie met zijn vrouw een stuk intenser geworden. Daar haalt hij heel wat voldoening uit. Wat zijn de mooie en moeilijke momenten? We stelden hem onze acht mantelzorgvragen.
Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Een goede drie jaar geleden kreeg mijn vrouw de diagnose ALS. Dat is een spier- en zenuwziekte. Aanvankelijk waren de zorgen miniem. We konden nog fietsen en op reis gaan. Het laatste jaar heeft zij meer zorg nodig. Eigenlijk dag en nacht. Waardoor ik haar mantelzorger ben geworden.”
Hoe ervaar je de zorg?
“De zorg begint vroeg in de ochtend. Ik ondersteun haar bij het toiletbezoek, help haar bij het wassen en aankleden en voorzie haar van sondevoeding met medicatie. Ze kan zichzelf niet meer behelpen en heeft eigenlijk 24 uur op 24 assistentie nodig.”
Wat zijn de mooie momenten?
“Ik geniet ervan rustig met ons tweetjes te zijn. Dan vertel ik haar wat over het leven van alledag of lees ik enkele e-mails of de krant voor. En we genieten er ook heel erg van als de kinderen en kleinkinderen op bezoek komen.”
Wat zijn de moeilijke momenten?
“Het spraakvermogen is weggevallen, waardoor de communicatie erg moeilijk wordt. Ik moet ’s nachts ook regelmatig opstaan. Dat is zwaar en geeft me een chronisch slaaptekort.”
Wat doe je om te ontspannen?
“Ik lees veel. En samen met mijn vrouw kijk ik graag televisie. Soms muis ik er eens een halfuurtje tussenuit om een boodschap te doen. Dan kom ik geregeld bekenden tegen met wie ik dan even een babbeltje kan slaan. Dat doet altijd deugd.”
Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Een voormiddag in de week komt er een poetshulp langs en eens in de week komt de thuisverpleging langs.”
Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Dat is moeilijk. Hobby’s als fietsen of reizen, zijn weggevallen. En bij familie of kennissen op bezoek gaan, is uitgesloten. Godzijdank krijgen we zelf geregeld bezoek over de vloer. En ook de kinderen en kleinkinderen komen vaak langs om het ons wat aangenamer te maken.”
Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Ikzelf probeer mijn vrouw zolang mogelijk thuis te verzorgen. Dat is niet evident, maar ik haal er toch heel veel voldoening uit. Daardoor is onze relatie de laatste tijd heel wat intenser geworden.”
Meer weten over Michel? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Lieve papa
je getuigenis is wondermooi, puur en eerlijk. Je behandelt mama met zoveel (onnoemelijk veel) liefde en respect. Je cijfert je zo hard weg, gewoon "omdat je mama zo graag ziet". Jij vindt dit allemaal maar normaal, maar wij kunnen als kinderen alleen maar ontzettend dankbaar zijn voor wat jij allemaal doet. Je bent zo een mooi voorbeeld voor ons en onze kindjes. Ik heb alleen maar respect voor jou.
Het is zo warm om te zien hoe jij uit deze ontzettend zware periode toch ook voldoening, verbondenheid en zeer veel liefde kan voelen.
Ik blijf bij jou! x
Heel veel moed Michel!
Het is prachtig wat je doet!
Een fijne Pasen aan jou, jouw echtgenote en de familie!
Een hartelijke groet,
Bea
Heel mooi wat je doet voor je echtgenote Michel,heel veel respect!
Sterkte en een fijne Pasen voor jullie.
Groetjes,
Bernard Cornette.
Nonkel Mich en tante Bett,
Prachtige getuigenis, respect voor jullie beiden , Veel sterkte
groetjes Annemie
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.