Zorgen voor beide ouders is voor Marleen dagelijkse realiteit. Haar vader heeft Parkinson en haar moeder heeft een lichte vorm van dementie. Het is elke dag vechten tegen de klok om alles rond te krijgen, maar toch houdt ze vol. Hoe ervaart ze de zorg? En wat zijn haar tips voor andere mantelzorgers? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Voor dat je het goed en wel beseft, ben je mantelzorger. Het wekelijkse uitje met je ouders verandert wanneer je vader niet meer zelf met de auto kan rijden. Eerst doe je samen met hen boodschappen. Maar als je vader Parkinson krijgt en daardoor moeilijk kan stappen en je moeder een lichte vorm van dementie heeft, lukt dat niet meer. Dan zorg je zelf voor de boodschappen. Daar komen stilletjes aan andere taken bij, zoals strijken en de administratie.”
“Het huishouden in een groot appartement werd hen te veel. Daarom verhuisden moeder en vader naar een serviceflat. Samen met mijn broer, regelde ik de verhuis. We brengen hen ook naar de verschillende dokters en maken afspraken met de verpleging wanneer ze extra zorg nodig hebben. Na verschillende valpartijen kwam mijn vader ondertussen in een woonzorgcentrum terecht.”
“Ook telefonisch ben ik steeds bereikbaar, wanneer moeder me nodig heeft. Samen met mijn broer beheer ik de agenda’s van beide ouders. Ook al zie je ze niet dagelijks, je bent er al snel dagelijks mee bezig. En ook tijdens vakanties blijven we dicht in de buurt, zodat ik kan bijspringen wanneer het nodig is.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“Ik probeer van dag tot dag te leven en niet te veel te piekeren. Ik tracht alles zo goed mogelijk te structureren en prioriteiten te stellen. Maar een tekort aan tijd is een constante. De aftakeling van beide ouders is bijzonder confronterend, en brengt vaak weemoed en pijn mee. Toch probeer ik daar niet te lang bij stil te staan. Ook al kunnen ze dit zelf moeilijk aanvaarden. Ze proberen me vaak te overtuigen dat ze bepaalde dingen wel nog kunnen, maar achteraf moet ik het dan toch overnemen. Het is eigenlijk een voortdurend gevecht tussen respect en plichtsbewustzijn.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“Het is hartverwarmend wanneer beide ouders een goede dag hebben en moeder lief afscheid neemt van vader. Ook de dankbaarheid van moeder wanneer we haar thuis afzetten doet deugd.”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Ik heb voortdurend tijd tekort. De vader van mijn partner was erg ziek, waardoor ik een tijd tussen drie oudjes pendelde. Ondertussen rouwt mijn partner om het overlijden van zijn vader. Ik blijf het moeilijk hebben met de aftakeling van mijn ouders. Moeder maakt het vader soms erg moeilijk. En omgekeerd is vader erg opstandig over zijn snelle aftakeling. Hij klampt zich vast aan bepaalde taken, ook al is hij palliatief. Hierdoor kom ik soms nog meer in tijdsnood. Ik en mijn partner zijn zelf ook lang out geweest, ik omwille van een ongeval en bij mijn partner werd in diezelfde periode een nieuwe heup geplaatst. Sinds Nieuwjaar komt er van alles op ons af. We hebben amper tijd om de dingen te verwerken. Toch moet je een manier vinden om de mantelzorgtaken te blijven volhouden.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik blijf werken, ook al zijn er genoeg medische redenen om thuis te blijven. Verder doe ik pilates en ga ik af en toe naar de sauna. Het lucht ook op om te praten met familie en vrienden. Soms doen we iets leuks met vrienden of gaan we een paar dagen kamperen net over de grens.”
6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Elke week komt een verpleegster moeder wassen. De overhemden en broeken van vader gaan naar een wasserij. Wanneer we een dokter nodig hebben, komt de huisarts bij moeder aan huis en bij vader in het woonzorgcentrum langs.”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Het is moeilijk een balans te vinden. Ik werk nog vier vijfde. Wat mijn ouders betreft, probeer ik het vaste schema zoveel mogelijk te volgen. Ik durf amper iets te plannen voor mezelf, waardoor ik voortdurend in het rood ga. Toch probeer ik mijn lichaam te verzorgen met kiné, acupunctuur en pilates. Dat is nodig want ik heb fibromyalgie, een ziekte die gepaard gaat met spier- en bindweefselpijn.”
“Mijn sociaal leven is grotendeels stilgevallen. Als er onverwachts een gaatje in mijn agenda komt, probeer ik iets te plannen met een vriendin. Ik leef van dag tot dag en probeer niet te veel te denken aan wat er nog kan komen.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Probeer je grenzen vast te leggen en deze niet al te vaak te overschrijden. Wanneer externe hulp geweigerd wordt, moet je niet automatisch zelf alles overnemen. Je mag je eigen huishouden niet verwaarlozen, want dat geeft extra stress. Bovendien moet je huis een plaats blijven waar je kan rusten en ontspannen.”
“Erover praten met mensen die het al meemaakten is zeer belangrijk! En ook je gevoelens neerschrijven kan deugd doen. Of verzet je gedachten met een luchtige film of feelgood-programma.”
Meer weten over Marleen? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Ik hoop dat je een mooi boeket gekregen hebt Marleen, bloemen voor jou!
Heel veel moed Marleen! Prachtig werk!
Hartelijke groetjes,
Bea
Ik kan mij inleven in hetgeen je meemaakt. Bij mij is het gelijkaardig. Ik zorg voor mijn papa die bij mij inwoont en mijn mama die door Alzheimer in een woon-en zorgcentrum verblijft. Dit doet veel pijn. Ik wens veel goede moed. Het is zeker belangrijk om ook eens aan jezelf te denken. Ann.
Je neemt echt wel heel veel zorg op je. Het is herkenbaar: om zorg, zelfzorg, vrije tijd... een beetje in balans te krijgen is niet eenvoudig. Hoed af voor al wat je doet!
Prachtig wat je allemaal doet, het is niet eenvoudig om buiten de zorg die je heeft, ook nog zorg te houden voor je zelf. Toch is het nodig om elke dag vol te houden en er te zijn voor de andere.
Marleen doe zo voort maar let goed opjezelf dat je er niet onderdoorgaat wat het is een lastige job veel sterkte groeten Willy
Bedankt allemaal! Jullie reacties zijn een grote steun nu mijn vader weer in de kliniek is beland
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.