Maria zorgt voor haar man met beginnende dementie. Het ‘zorgen voor’ zit in haar genen. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Hoe voelt Maria zich als mantelzorger? En waar heeft ze het moeilijk mee? Wij stelden haar onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Ik ben altijd een zorgzaam type geweest. Je kan dus zeggen dat ‘het zorgen voor’ in mijn genen zit. Toen lang geleden bij mijn vader de diagnose van dementie werd vastgesteld, was het een logische stap om voor hem te zorgen. En nu, zoveel jaar later, is het zeker een logische stap om voor mijn man te zorgen.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“Het is niet gemakkelijk. De zorg voor iemand met beginnende dementie valt niet te onderschatten. Op sommige momenten is het zelfs heel zwaar. Maar het heeft geen zin om bij de pakken te blijven zitten. Je moet verder.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“Doordat ik mantelzorger ben, kan mijn man thuis blijven wonen. Dat is het allergrootste geschenk voor mij. En daar is mijn man me ook erg dankbaar voor.”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Het aanvaardingsproces van de ziekte vind ik het moeilijkst. Op een gegeven moment gaat hij me niet meer herkennen en op een gegeven moment zal ik de zorg uit handen moeten geven. Daar lig ik vaak over te piekeren. Toch probeer ik de tijd die we nog samen hebben te koesteren en ervan te genieten.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Gaan wandelen in de natuur met mijn man en ons hondje is pure ontspanning voor mij. En van een boek lezen in de tuin kan ik ook erg genieten.”
6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Voorlopig nog niet.”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Op sommige dagen vind ik beter een balans dan op andere. Het hangt ook een beetje van het humeur van mijn man af. Is hij goed geluimd dan gaat alles vrij vlot. Maar als hij in de war is, duurt het soms erg lang vooraleer ik hem gekalmeerd krijg.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Ik probeer echt optimaal te genieten van de tijd die we nog samen hebben.”
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Beste Maria,
Je doet het goed! Heel veel moed ! Zorg ook op tijd voor jezelf !
Een hartelijke groet,
Bea
ik heb ook gewacht voor hulp maar ben blij dat de verpleging mijn man komt wassen
mijn man was op jonge leeftijd (52) jaar dement nu zijn wij 20 jaar verder
thuis is hij , maar heb hem naar een dagopvang moeten laten gaan en hij is er graag
misschien een hint als het te veel wordt groetjes Frieda
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.