Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Leen Saeys

Leen zorgt voor haar man Luc. Een medische fout tijdens een rugoperatie gooide hun leven overhoop. Luc heeft te kampen met zenuwpijnen, die soms erg intens zijn. Gelukkig is Leen er om hem te helpen waar nodig. Mantelzorg? Ze vindt het vanzelfsprekend, want ze ziet Luc supergraag. Wat zijn de mooie en moeilijke momenten? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Tijdens een rugoperatie in 2001 werd er bij mijn man een medische fout gemaakt. Één van de zenuwen werd onherstelbaar beschadigd en een facetgewricht werd volledig vernield. Luc heeft sindsdien continu last van zenuwpijnen. Hierdoor werd hij ook werkonbekwaam verklaard. Binnenshuis gebruikt Luc een wandelstok. De rolstoel gebruikt hij soms binnen, maar vooral wanneer we de deur uitgaan.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Het is wisselend. Hij gebruikt morfinepleisters tegen de pijn en heeft sinds 2015 een neurostimulator, een klein apparaatje dat onder de huid zit ingeplant en via elektrische pulsen de pijnsignalen naar de hersenen verhindert. Dankzij dat apparaatje konden we zijn dosis morfine – dat toch een zware impact op het lichaam heeft – verlagen. Maar ondanks de neurostimulator zijn er toch nog periodes met intense pijn. De morfine zorgt er bovendien voor dat hij veel dingen vergeet. Wat hij niet mag vergeten, proberen we dus zoveel mogelijk op te schrijven.”

“De dagen dat het beter gaat, proberen we er optimaal van te genieten. Maar wanneer hij te veel pijn heeft, is het erg moeilijk. Je voelt je dan zo machteloos. Naast het zorgen voor Luc, doe ik ook het huishouden en werk ik nog fulltime. Gelukkig krijgen we veel hulp van onze zoon.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Wanneer Luc niet te veel pijn heeft, genieten we samen van de kleine dingen: een uitstapje met de rolstoel in de natuur, een bijeenkomst van een zelfhulpgroep, op bezoek gaan bij iemand of eens samen gaan winkelen. Die momenten koester ik!”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Het is zeer onvoorspelbaar. Soms heeft Luc te veel pijn en moeten er bijvoorbeeld afspraken verzet of geannuleerd worden. Niet iedereen begrijpt dat. Jammer, want hierdoor lijdt ons sociaal leven er erg onder.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik ga graag wandelen, vul woordzoekers in of lees een tijdschrift. Zo kan ik mijn gedachten even verzetten. We proberen ook één keer per maand naar een bijeenkomst van NS-MP te gaan, een zelfhulpgroep voor patiënten met een neurostimulator of medicatiepomp.”

“In de lente of zomer gaan we samen een weekend naar zee om te wandelen met de rolstoel. En één keer per jaar gaan we samen op vakantie. Zo kan ik mijn batterijen opladen en met hernieuwde energie mijn mantelzorgtaak weer opnemen.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Het Wit-Gele Kruis komt aan huis. Ik werk in een ploegensysteem. Wanneer ik de vroege dienst heb, komt het Wit-Gele Kruis ook helpen en wanneer ik de late dienst heb, neem ik de zorg voor mijn rekening.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Ik vind het belangrijk om af en toe eens een dagje verlof te nemen. Je werkgever moet daar natuurlijk mee akkoord gaan. Maar ik heb dat dagje nodig om te recuperen. Bovendien zijn er soms zeer zware weken, dan doe ik enkel het hoogst noodzakelijke in het huishouden.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Het is belangrijk om gebruik te maken van de hulpverlening die voorhanden is. Verder kan ik iedereen aanraden om samen lid te worden van een zelfhulpgroep. Het doet deugd om met lotgenoten te babbelen en ervaringen uit te wisselen. Luc en ik putten hier veel moed uit.”

Meer weten over Leen? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      2 reacties       21 december 2017
Lieve V. liet reactie achter

Ook al zorg je met veel liefde voor je man, het is allicht voor jou ook niet altijd gemakkelijk om hem te zien pijn lijden. Dan lijd je eigenlijk een beetje mee en dat is mentaal erg belastend. Ik wens jullie veel sterkte en... genieten van de mooie momenten en nu zeker van de eindejaarsdagen.

Bea M. liet reactie achter

Dag Leen,

Heel veel moed toegewenst nu en tijdens de komende periode!
Ik wens jullie alvast "een warme Kerst en het allerbeste voor 2018"!
Van Harte,
Bea

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties