Kim verhuisde haar moeder naar een rust- en verzorgingstehuis recht tegenover haar deur. Zo kan ze er elke dag voor haar zijn. Kim neemt onder andere de was, inkopen en administratie voor haar rekening. Daarnaast biedt ze ook emotionele ondersteuning. Hoe ervaart Kim de zorg? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Drie jaar geleden ben ik op vervoegd pensioen gegaan wegens ziekte. Voorheen keek eigenlijk niemand om naar moeder. Ik heb me haar lot aangetrokken en ben mantelzorger geworden. Ik verhuisde haar van the middle of nowhere naar Merksem. Dat is dichter tegen Antwerpen, waar ze altijd woonde en waar de hele familie woont. Sindsdien zie ik haar bijna elke dag. Dat doet haar goed. Ze is opnieuw opgefleurd.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“Het is zwaar. Ik doe haar was, inkopen, administratie, enzovoort. Ik bezoek haar elke middag. Zelfs wanneer ik eigenlijk geen tijd of iets minder zin heb. Mijn echtgenoot is er niet altijd zo gelukkig mee. Vorig jaar was ik welgeteld vier dagen op vakantie. Ik was aan zee en ze belde me continu op.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“We spelen elke dag Yahtzee, het spelletje met de dobbelstenen. Dat is ons ding. Ze lacht me uit als ik verlies en ik heb er ook wel plezier in wanneer zij eens verliest. Blijven lachen is belangrijk!”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“De dagen waarop ze niet stopt met bellen, zijn slopend. Dan blijft ze het hebben over kiwi’s die ze dringend nodig heeft, terwijl er nog tien exemplaren in de koelkast liggen.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik maak mozaïeken. Ik bedek er bloempotten mee of muren. Op mijn Facebookpagina kan je mijn werk zien. Jammer genoeg, is er door de zorg voor mama niet zoveel tijd voor.”
6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Ja, ze verblijft in het rust- en verzorgingstehuis recht tegenover mijn huis. Dat is nodig, want ze is blind aan één oog en voor 90% blind aan het andere oog. En ze kan bijna niet meer stappen.”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Het is moeilijk om een balans te vinden. Sinds enkele maanden ga ik op vrijdag en zaterdag niet meer op bezoek. Dat geeft me wat tijd voor mezelf. De rest van de familie weet dat. Dus dan zouden ze mama ook eens een bezoekje kunnen brengen. Jammer genoeg gebeurt dat maar zelden.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Probeer toch ook nog een eigen leven te leiden. Dat is soms moeilijk, maar het is wel nodig. Laat bijvoorbeeld aan de familie weten, wanneer je er eens enkele dagen niet kan zijn. Dan kunnen zij het even van je overnemen.”
Meer weten over Kim? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Heel veel moed Kim!
Je doet prachtig werk!
Hartelijke groetjes,
Bea
Af en toe moet je inderdaad tijd maken voor jezelf. Je moet er ook eens tussenuit kunnen, al is het maar enkele dagen. Knap werk Kim!
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.