Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Katrijn Gerits

​​​​

Katrijn zorgt voor haar hartsvriendin Liliane. Ze hebben elkaar nog maar vijf jaar geleden leren kennen. Maar het is een vriendschap uit de duizend. Liliane heeft Parkinson en Katrijn staat haar bij waar nodig. Hoe ervaart ze de zorg? We stelden Katrijn onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Ik en Liliane hebben elkaar leren kennen tijdens ons verblijf in een huis voor Beschut Wonen vijf jaar geleden. We hebben vele winter- en zomeravonden samen gespendeerd, luisterend naar elkaars levensverhaal. Het was net uit met mijn vriend. Bij haar was haar vader net gestorven en werd de diagnose van Parkinson gesteld. Onze gesprekken waren intens. Zij oordeelde niet over mij en ik was als een psycholoog voor haar. Al gauw werden we vrienden voor het leven. Toen onze periode bij Beschut Wonen erop zat, gingen we elk onze kant uit. Maar ik ben haar blijven bezoeken. Toen ze door haar ziekte steeds meer hulp nodig had, werd ik haar mantelzorger.”   

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Ik help haar bij het wandelen, winkelen en bij de administratie. Verder ga ik regelmatig mee naar de dokter of andere afspraken. Ik ben eigenlijk haar geheugensteuntje. We overlopen geregeld wat er allemaal op de agenda staat. Liliane weet zelf heel goed waar ze extra hulp nodig heeft en dan doe ik dat gewoon.”

“Maar er is ook nog tijd voor leuke dingen zoals praten, lachen en samen iets drinken. Ze zegt dat ik haar jong hou. Voor mij is Liliane een wijze vrouw waar ik wel het een en ander van kan opsteken.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Ik vind het fantastisch wanneer ze zegt dat ik haar beste vriendin ben of wanneer we afspreken en ze al ongeduldig op me zit te wachten. Het is een grappig ‘madammeke’. Maar tegelijk ook heel moedig en verstandig!”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Liliane wil nog zoveel mogelijk zelf doen. Dat is mooi, maar ook moeilijk. Door haar toestand is ze een beetje slordig. Ik moet veel in het oog houden: is ze nog naar toilet gegaan vooraleer we vertrekken? Heeft ze haar GSM wel bij? Heeft ze niets laten vallen? Op al die kleine dingen – zoals orde en netheid – heeft de ziekte een enorme impact. Soms loopt ze zomaar weg uit de kliniek en komt ze me met haar rollator bezoeken op het werk. Op zo’n momenten schrik ik wel even, want soms valt ze ook.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik lees elke week een boek en wandel bijna iedere dag een uur. Begin november had ik een dipje en zat ik thuis maar wat voor me uit te staren. Maar toen heb ik de cursus zelfzorg gevolgd en nu ben ik er weer helemaal bovenop. Een aanrader!”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Liliane moest dit jaar lang in het ziekenhuis verblijven. Daar wordt ze goed opgevolgd. Ze doet er verschillende oefeningen en krijgt begeleiding van een erg goede dokter.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Tegenover mijn familie heb ik geen verplichtingen. Ik kan wel altijd op hen rekenen en ze vangen me op wanneer ik ziek ben. Maar ik woon alleen, zonder partner en heb geen kinderen. Daardoor heb ik veel tijd voor mezelf, om te werken, maar ook om te lezen of wandelen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Hou zeker twee agenda’s bij: een voor jezelf en een voor de persoon waar je voor zorgt. Zo kan je tijd samen gemakkelijk inplannen en zien wat er nog op de agenda staat. Ook koop ik af en toe een klein cadeautje. Dat vindt Liliane superleuk!”

Meer weten over Katrijn? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      1 reactie       05 januari 2018
christine b. liet reactie achter

proficiat katrijn, Liliane heeft veel geluk met jou, eens een vreemde, en nu zo goed als echte familie, bewonderenswaardig,

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties