Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Johan Verstraete

Johan zorgt voor zijn vrouw met Parkinson-plus. De diagnose kwam hard aan en het ‘zorgen voor’ is niet altijd gemakkelijk. Toch houdt Johan met veel liefde vol. Wat zijn de mooie momenten? En wat is zijn gouden tip voor andere mantelzorgers? We stelden hem onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Enkele jaren geleden kreeg mijn vrouw een burn-out. Die ging over in – of was al van in het begin gekoppeld aan – een depressie waar maar geen einde aan leek te komen. Na specifieker neurologisch onderzoek bleek dat mijn vrouw Parkinson-plus had. De diagnose was een heel harde klap voor ons. Ik ben dus geleidelijk aan mantelzorger geworden. Hulp geven werd intenser toen mijn vrouw fysiek wat trager werd: steeds meer moeite had met opstaan uit bed of problemen had om zichzelf aan te kleden.”

2. Hoe ervaar je de zorg? 

“Dat hangt van het moment en de aard van de zorg af. Soms vind ik het heel vervelend. Af en toe, vooral ’s nachts als ik al een paar keer ben opgestaan om haar te begeleiden bij het toiletbezoek, is het moeilijk de zorg nog maar eens op te starten. Maar eens ik het licht aanknip en daadwerkelijk bezig ben, ebt dat snel weer weg. Er zijn ook momenten overdag – als ze niet in de buurt is – dat ik me ellendig voel. Vooral wanneer ik eerder te weinig heb doorgebeten of ietwat geprikkeld aan de zorg begon. Maar ik leer er meer en meer mee leven. Het lijkt wel alsof ik de zorg steeds beter een plaats kan geven. Misschien ook omdat ik de zorg af en toe kan loslaten.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Als ze niet te chaotisch is, uit haar woorden kan komen en we samen kunnen babbelen, voelen we ons goed. Verder is het heerlijk wanneer ik een glimlach op haar gezicht kan toveren. Er zit namelijk nog weinig beweging in haar gezicht. Het doet deugd als ik daar met een mop of grappig gebaar – zoals een ondeugende knipoog – verandering in kan brengen.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Wanneer ze helder van geest is, heeft ze het heel moeilijk om de diagnose te aanvaarden. Ze vindt het niet eerlijk wat haar allemaal overkomt. Ze heeft vroeger een dochtertje van zes jaar verloren aan kanker. Op zo’n momenten komt alles terug naar boven en begint ze te huilen. Dan weet ik zelf niet altijd goed wat zeggen en ben ik ook triestig.”

“Er is ook een periode geweest dat mijn vrouw heel verward was. Ze kwam minder en minder uit haar woorden en beeldde zich van alles in. Door het aanpassen van haar medicatie is die verwardheid gelukkig verdwenen. Ze blijft het wel moeilijk hebben om haar te oriënteren.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Thuis lees ik – net als mijn vrouw – graag een boek. Ik los ook graag kruiswoordraadsels en sudoku’s op. Om mij buitenshuis te ontspannen, zorg ik er eerst voor dat mijn vrouw niet alleen is. Buitenshuis geniet ik van een spelletje petanque of speel ik een paar uurtjes kleurenwiezen met vrienden. Dan ontspan ik pas echt.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Ja, ik doe beroep op Thuiszorg. Dankzij hun inzet kan ik er eventjes tussenuit. En sinds kort spreken we al vlugger haar vriendenkring aan om het een en ander met of voor haar te doen. Die vinden het niet meer dan normaal dat ze daarvoor worden aangesproken, en dragen zo hun steentje bij.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Door toe te geven dat je niet alleen én voor jezelf én voor je partner kunt zorgen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Neem genoeg tijd voor jezelf. Want je helpt je partner het best wanneer je zelf uitgerust en ontspannen bent. Bij mij heeft het een tijd geduurd vooraleer ik hulp echt toeliet. Een goed gesprek met een buitenstaander op een moment dat ik het erg moeilijk had en mijn tranen amper kon bedwingen, heeft me doen inzien dat hulp aanvaarden geen zwakte is. Integendeel het getuigt van realiteitszin. Nu kan ik mijn vrouw met een veel geruster geweten naar een dagcentrum brengen of afspraken maken om haar te laten opnemen voor een kortverblijf, nu ik zelf onder het mes moet voor een operatie die ik niet langer mag uitstellen.”

Meer weten over Johan? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      5 reacties       15 november 2018
NOÊLA D. liet reactie achter

Beste Johan

Ik wens je veel moed,geduld,warmte en liefde voor het mooie werk die je doet voor je
vrouw.
Gr.N.D

Annie P. liet reactie achter

Dikke pluim dat je dat allemaal doet voor je vrouw. Tijdens de zorg kan het soms heel zwaar zijn maar in een beter moment ben je dan blij dat je het gedaan hebt. ik wens je veel moed om verder te gaan.
Grtn Annie

Bea M. liet reactie achter

Heel veel moed Johan!
Je doet fantastisch mooi werk!
Zorg ook goed voor jezelf! en het allerbeste met jouw ingreep!

Een hartelijke groet,
Bea

Horemans R. liet reactie achter

Chapeau wat je doet voor je vrouw Johan, geniet net als ik van de kleine gelukkige momenten met je partner, Rosette

Annita M. liet reactie achter

Mooi wat je doet en dat je hulp hebt wens je nog mooie tijden samen en succes met de in greep

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties