Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel mogelijk aan zijn zijde. Ze deelt haar ervaring om anderen in dezelfde situatie een hart onder de riem te steken.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Nadat mijn man de diagnose pancreaskanker kreeg, heb ik halftijds loopbaanonderbreking genomen. Zo kon ik aanwezig zijn bij de gesprekken met de dokters en de chemobehandelingen. In het begin was het vooral moreel en emotioneel ondersteunen want er waren geen positieve vooruitzichten.”
2. Hoe ervaarde je de zorg?
“In de beginfase was hij nog niet echt zorgbehoevend, maar toch was het moeilijk om naar mijn werk te vertrekken en hem achter te laten met al die verwarrende gevoelens. Hij wilde zo lang mogelijk alles zelf doen. De laatste maanden nam ik volledige loopbaanonderbreking. Zijn COPD – Chronic Obstructive Pulmonary Disease of Chronische Obstructieve Long Ziekte – en longontstekingen zorgden voor bijkomende zorg. De ontstekingen werden veroorzaakt door zijn verzwakte weerstand omwille van de chemobehandelingen. We richtten het huis in zodat hij thuis kon blijven. Het hem zo comfortabel mogelijk maken, was voor mij vanzelfsprekend.”
3. Wat waren de mooie momenten?
“Gewoon samen zijn, ook met vrienden en familie, en genieten van de natuur.”
4. Wat waren de moeilijke momenten?
“Het eerste moeilijke moment beleefden we toen we te horen kregen dat een operatie niet mogelijk was. Ook toen we te horen kregen dat de chemobehandeling moest stopgezet worden omdat ze geen effect meer had, hadden we het uiteraard enorm moeilijk. We moesten aanvaarden dat we afscheid zouden moeten nemen en daarbij hoorden gesprekken over later. Die waren niet gemakkelijk.”
5. Wat deed je als mantelzorger om te ontspannen?
“’s Avonds even een boekje lezen, met vrienden een wandelingetje maken … Zijn beste vriend kwam elke dag langs. Zo kon ik ook eens even weg.”
6. Maakte je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Ja, er kwam thuisverpleging langs in verband met de chemobehandeling. Ze hebben de laatste maanden meer zorgtaken opgenomen.”
7. Hoe hield je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Het was een intensieve periode. Tussen de diagnose en zijn overlijden waren 14 maanden. Ik werd heel erg gesteund door mijn kinderen en vrienden. Ik was nooit alleen. Hun steun was heel belangrijk. Mijn jongste zoon woonde nog thuis. Hij nam de klusjes in huis en tuin over en keek samen met zijn papa naar Netflix om te ontspannen.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Aanvaard hulp van anderen. Sla uitnodigingen van vrienden niet af.”
Ben jij ook recent een dierbare verloren? Dan is de het online infomoment van Samana rond verlieservaringen en rouwen misschien wel iets voor jou.
Meer weten over Joëlle? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Joelle hou je goed,grts Willy
Dag Joëlle,
Je hebt het schitterend gedaan, een moedige vrouw.
Veel sterkte de komende periode !
lieve groetjes,
Bea
Zeer veel sterkte Joëlle.
Sylvain
Heel veel sterkte aan heel de familie
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.