Jeanine zorgt voor haar zus met een mentale handicap. Het is soms zwaar, maar er zijn veel mooie momenten waar Jeanine zich aan kan optrekken. Ze doet het in elk geval met heel veel liefde, en dat is sowieso bewonderenswaardig. Hoe ervaart ze de zorg? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Mijn zus heeft een mentale handicap. Lange tijd was ze getrouwd. Maar haar man behandelde haar niet goed. Hij had een drankprobleem en stierf uiteindelijk aan levercirrose. Al die jaren dat ze getrouwd was, moest ik lijdzaam toekijken, want hij had de macht over haar ‘kleine’ verstand. Na zijn overlijden hebben ik en mijn man – die ondertussen ook overleden is – zich het lot van mijn zus aangetrokken.”
“Het eerste doel was om haar tot rust te brengen. Haar man had blijkbaar heel wat schulden opgebouwd, dus die hebben we weggewerkt. Daarna was het tijd voor een frisse start. Ze heeft een jaar bij mij ingewoond. Tijdens die periode leerde ik haar noden beter kennen. Al snel merkte ik dat ze niet mijn ‘kleine’ zusje was, maar een volwassen vrouw, die – mits de nodige ondersteuning – meer kan dan de meeste mensen van haar verwachten. Dus uit noodzaak en liefde ben ik haar mantelzorger.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“Het is niet altijd gemakkelijk. Maar je doet wat je moet doen. Een glimlach en het gevoel dat ze gelukkig is, maken veel goed. En wanneer het zwaar is of als ik boos ben, bedenk ik me hoe gelukkig mama zou zijn wetende dat haar ‘zorgenkindje’ eindelijk rust en geborgenheid kent.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“Ik geniet, wanneer zij geniet. Dat kan tijdens het schoppen zijn, wanneer ze blij is dingen te kunnen kopen die ze vroeger nooit kreeg. Of wanneer ik merk dat ze heel gelukkig is in haar nieuw dakappartement. Of wanneer ik zie dat ze aan het smullen is. Dat geeft me voldoening.”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Het moeilijkste is het besef dat ze het alleen niet redt. En soms heb ik ook eens geen zin om naar haar te luisteren, een normaal gesprek is niet mogelijk. Het is ook vervelend wanneer ze me al te vaak opbelt voor futiliteiten. Als ik eens niet bereikbaar ben, belt ze de hele familie op om te achterhalen waar ik ben. Soms mis ik de privacy. Ze is een volwassen vrouw, maar heeft toch veel kinderlijke trekken, en dat is niet altijd gemakkelijk.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Veel tijd om te ontspannen heb ik niet. Naast mantelzorger, ben ik ook fulltime oma van vijf kleinkinderen. En tussendoor ben ik nog vrijwilliger bij een honden rescue team uit Spanje. Om mijn hoofd leeg te maken, kan je me – in de zomer althans – vaak in de tuin terugvinden."
6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Neen. Ik weet dat er diensten zijn die ons kunnen helpen, maar ik heb de tijd nog niet gehad om het allemaal uit te dokteren. Het gebrek aan tijd is het grootste probleem. We zitten ook nog met plannen om mijn woning te verbouwen, zodat er voor haar een aparte assistentiewoning kan ingericht worden. Zo kunnen we elk onze privacy behouden, maar is het toch gemakkelijker om haar te hulp te schieten.”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Ik probeer soms nee tegen haar te zeggen of dat ik niet altijd taxi kan spelen en dat ze een keertje de bus moet nemen. Wanneer ik naar mijn kinderen ga, ga ik alleen. Verder probeer ik haar wel te betrekken bij mijn hobby’s, maar er zijn natuurlijk grenzen.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Geniet van de zorg die je aanbiedt en geniet van de dankbaarheid die je ervoor in de plaats krijgt. Dat kleine schouderklopje, die glimlach, het zijn die kleine gebaren waarvoor je het doet. Moest ik ooit hulp nodig hebben, zou ik het ook fijn vinden wanneer je merkt dat iemand om je geeft.”
Meer weten over Jeanine? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Jeanine,
Zéér veel moed in dit mooie werk dat je doet!
Een dikke pluim!
Hartelijke groetjes,
Bea
Dag Jeannine,
Zoals je schrijft over je liefdesvolle verhouding met je behoeftige zusje, weet ik : je bent een sterke en bewonderingswaardige persoon, in overeenstemming met wat Shakespeare schreef: Het grootste wat je ooit zult leren is om lief te hebben en bemind te worden in ruil (The greatest thing that you'll ever learn is to love and be loved in return). Hij zelf bedoelde wellicht eerder romantische liefde, maar toch geldt dit volgens mij voor alle soort naastenliefde.
Alle geluk toegewenst.
Jeannine wat je doet is bewonderend maar zeker ook goed voor jezelf zorgen ik wens je het beste grts Willy
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.