Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Ingrid Keymolen

Ingrids 95-jarige moeder woont bij haar in, zo kan Ingrid optimaal voor haar zorgen. Dat is nodig, want Ingrids moeder is niet gespaard gebleven van enkele gezondheidsproblemen. Hoe ervaart Ingrid de zorg? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Ik twijfelde geen seconde om mantelzorger te worden voor mijn ouders. De zorgbehoevendheid nam toe, dus verhuisden ze naar mijn appartement. Papa is zes jaar geleden overleden. Hij was 99 jaar. Mama is er nu 95 en heeft zware gezondheidsproblemen. Momenteel ligt ze even in het ziekenhuis. Daarna gaat ze naar een hersteloord en dan komt ze terug bij mij wonen. Ze wil absoluut terug kunnen rechtstaan en stappen, zodat de zorg voor mij iets makkelijker zou zijn. Maar het komt goed. Daar ben ik van overtuigd. Mijn mama is een sterke!”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Met ups en downs. Maar de liefde voor mama is zo groot dat ik de zorg er graag bij neem.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Wanneer ze gelukkig is dat ze bij mij woont en ik haar zie stralen, ben ik ook blij. Ze helpt me graag soep maken, in de mate van het mogelijke. Als dochter van Eulalia Van Boom, oprichtster van ‘Soep Van Boom’ – een begrip in het Antwerpse, maakt ze als de beste soep. Haar moeder had een beenhouwerij waar ze tijdens de Eerste Wereldoorlog soep verkochten. Iedereen had honger toen. Dus de goedkope soep, die deur aan deur werd verkocht, viel enorm in de smaak. Mama hielp mee in de zaak. Wanneer we soep maken, is dat nog altijd in grote hoeveelheden. Er gaan wel 32 stengels prei in. Van soep maken wordt ze blij, en ik word blij als zij blij is (lacht).”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Ik vind het moeilijk wanneer ze pijn heeft of verdrietig is. Dan voel ik ook pijn of verdriet. Ik probeer haar dan met een stevige knuffel op te beuren.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik kan moeilijk stil zitten. Als er toch tijd over is, kan ik volledig tot rust komen met een legpuzzel. De mensen die me kennen, verschieten dat ik daar het geduld voor heb (lacht). Echt herbronnen doe ik wanneer ik met mijn skilatten richting de bergen trek. Er even tussenuit knijpen, maakt alles goed.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Er komt een verpleegster langs om haar te wassen. Verder doe ik twee keer per jaar beroep op familiehulp, zodat ik er een weekje tussenuit kan. Dan overnacht de buurvrouw bij mij in het appartement, zodat er ook ’s nachts iemand bij mama is.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Ik probeer de balans in evenwicht te houden. Maar dat is niet altijd zo simpel. Mijn sociaal leven is er wat op achteruit gegaan, aangezien ik soms afspraken moet annuleren om voor mama te zorgen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Als mantelzorger zorg je met veel liefde voor je naasten, maar je mag er zelf niet onderdoor gaan. Weet dat er tal van instanties zijn die de zorg even kunnen overnemen. Zo kan je zelf, wanneer het nodig is, je batterijen opladen.”

Meer weten over Ingrid? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      5 reacties       05 juli 2019
Bea M. liet reactie achter

Dag Ingrid,
Heel veel moed toegewenst ! Ik begrijp je best.
Ik doe hetzelfde voor ons mama, heeft dezelfde leeftijd.
Een Hartelijke groet,
Bea

Sonia S. liet reactie achter

Beste Ingrid,

Ik bewonder je enorm, het is heel mooi! Maar voor ons zeer natuurlijk. Ik heb het ook voor mijn mama gedaan. Maar de dokter zei dat het te zwaar werd, omdat ik er bijna altijd alleen voor stond. Nu is mijn mama reeds een 6-tal weken in een rusthuis en ze stelt het zo goed mogelijk. Het is natuurlijk niet zoals thuis, zegt ze. Mooi, hoor! Maar ik ga er momenteel elke namiddag naartoe. Weet je, je wordt ernaar getrokken. Ik hou heel erg van haar, we hebben een unieke band. Bovendien bewonder ik haar op heel veel vlakken en het viel me ontzettend moeilijk om haar naar een home te laten verhuizen. Ik ga elke namiddag van 15u tot 19u30. Ze is gelukkig als ze me ziet komen. Ze wordt 90 in september.

camilla s. liet reactie achter

Beste Ingrid,

Veel goede moed toegewenst, ge zijt een moedige vrouw

Camilla

willy o. liet reactie achter

Ingrid doe zo voort ,maar zorg ook dat je er niet onderuitgaat. grts Willy

Ilse J. liet reactie achter

Een heel mooie getuigenis. Het is als mantelzorgers ook zo belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen ...

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties