Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Hilde Caluwaerts

Hilde is mantelzorger voor haar mama en schoonmama. Ze is blij dat ze iets voor hen kan betekenen. Soms neemt ze iets te veel hooi op haar vork, maar de dankbaarheid die ze in ruil krijgt, maakt dat helemaal goed. Hoe ervaart ze de zorg? We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Toen mijn mama vijf jaar geleden slechtziend werd en ze haar voor 90% invalide verklaarden, nam ik de zorg voor haar op. Daarbovenop ben ik sinds eind februari ook mantelzorger voor mijn schoonmama. Zij belde me op een keer ’s nachts op. Samen met mijn man zijn we vliegensvlug naar haar huis gereden en zagen we dat de situatie zeer ernstig was. We hebben onmiddellijk 112 gebeld. Sindsdien zorg ik ook voor mijn schoonmama.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Ik doe het met zeer veel liefde en hoop stiekem, wanneer we ook ooit zo oud zijn, mijn zoon en kleinzonen ook goed voor mij en mijn man zullen zorgen. Dat zou een ontzettend mooi gebaar zijn!”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Ik beleef veel mooie en vertederende momenten met hen. Ik verwen en vertroetel hen graag. Zo heb ik beide mama’s tijdens de lockdown geregeld verwend met een pedicure en voetmassage. Ik zag hen helemaal oplfeuren. Ze wilden me allebei een centje geven, maar daar doe ik het niet voor. Ik doe het enkel uit liefde.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“De moeilijke momenten ondervind ik enkel met mijn mama. Bij haar heb ik soms ogen tekort. Ze is erg slechtziend, dus moet ik haar bij elke stap verwittigen of er een opstapje is of niet. Niet zo lang geleden was ik te laat en is mama serieus gevallen. Het bloed spoot uit haar kuit. Gelukkig waren we niet zo ver van huis en kon ik haar daar onmiddellijk verzorgen.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ik heb zeer veel hobby’s. De voornaamste zijn wandelen, fietsen en tuinieren. Maar ook koken, lezen, schilderen, bergbeklimmen, paragliden en zeilen reken ik tot mijn hobby’s. Verder hou ik ervan om de kleinkinderen en mijn man te verwennen en vertroetelen.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Ik maak geen gebruik van enige dienstverlening.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je job, je hobby’s en je familieleven?
“Dat is geen eenvoudige opdracht. Soms verwen ik de mama’s iets te veel en geraak ik in ‘overdrive’. Daarna ben ik dan volledig uitgeput en ligt mijn energiepeil zwaar onder nul.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Doe het met de glimlach! Dat kost helemaal geen geld en je krijgt er zoveel dankbaarheid voor terug. Als ik met een van de mama’s ga eten, moet ik bijvoorbeeld nooit betalen omdat ik voor de zorg niets vraag. Ik doe het enkel uit liefde.”

Meer weten over Hilde? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      2 reacties       18 september 2020
Bea M. liet reactie achter

Proficiat Hilde voor wat je doet ! Een dikke pluim !
Denk toch ook op tijd aan jezelf !

Een hartelijke groet,
Bea

willy o. liet reactie achter

proficiat Hilde ik voel mij in de dezelfde plaats , maar het voor mijn vrouw dat ik zorg .het gezicht is ook dat en ook nog fronto temporale hersenatrofie maar ze gaat rap achteruit .zorg ook goed voor jezelf ik zal het ook proberen want het is lastig groeten Willy

Wat kan een ergotherapeut voor jou betekenen?

27 oktober is het Dag van de Ergotherapeut. Maar wat doet een ergotherapeut eigenlijk? En welk verschil kan deze persoon …

gezondheid      0 reacties

Mantelzorg vanuit jeugdig perspectief

Enkele jaren geleden publiceerde Kind en Samenleving vzw een belevingsonderzoek over het perspectief van jonge mantelzorgers. Daarin lieten ze jonge …

beleving      0 reacties