Guido zorgt sinds 2010 voor zijn vrouw Monique, die aan MS lijdt. Het is snel bergaf gegaan, maar sinds kort gaat het terug wat beter met Monique. De twee levensgenieters gaan nog geregeld samen op reis. Zo staan Berlijn, Domburg en Oostenrijk nog op het programma dit jaar. Hoe kan Guido mantelzorg en reizen combineren? En hoe ervaart hij de zorg voor Monique? Wij stelden hem onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Monique kreeg een vorm van MS waarbij ze heel snel achteruit ging. Na de eerste opstoot kon ze bijna niet meer stappen. Dan ging het weer wat beter, maar kort daarna is het na enkele opstoten terug achteruit gegaan. Op een paar maanden tijd zat ze in een rolstoel. Ik ben dus gewoon in de mantelzorg getuimeld. Ik heb er me eigenlijk nooit echt vragen bij gesteld. Gelukkig kon ik vrij snel op pensioen gaan en zorgen voor Monique.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“In het begin was het vrij zwaar! Maar uiteindelijk wen je er wel aan. Ik ben blij dat het nu ook terug een beetje beter gaat: Monique kan bijvoorbeeld al terug zelfstandig uit haar rolstoel en in de zetel gaan zitten. We werden vrij snel doorverwezen naar de MS-kliniek in Melsbroek. Daar kregen we veel uitleg van de sociale dienst over wat er mogelijk was qua hulp en wat we allemaal moesten regelen. Ze hebben ons ook geholpen bij onze aanvraag voor woningaanpassingen.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“Nu we gesetteld zijn en beter weten wat we aankunnen, lukt het ons om terug te genieten van het leven. We gaan elke week samen naar de markt en we gaan ook terug samen op reis. We kenden een verpleegster die als vrijwilliger meeging met de reizen van Ziekenzorg CM. Dat heeft ons over de streep getrokken om ook een reisje met Ziekenzorg CM te doen. We zijn eerst naar de kust en naar Zandhoven gegaan. Recent was het Sankt Moritz. En dit jaar gaan we naar Berlijn. Maar ook los van Ziekenzorg CM gaan we op reis. Begin april gaan we op verlengd weekend met de familie naar Domburg en in september gaan we naar Oostenrijk. Allemaal leuke vooruitzichten!”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Binnen het jaar beslissen om te verhuizen, woningaanpassingen te doen en een aangepaste camionette te kopen, is zwaar. Dat ene jaar hebben we echt afgezien. Nu gaat het gelukkig terug beter met Monique en kan ze terug wat meer.”
“Soms heb ik het moeilijk wanneer ik nadenk over of en wat ik allemaal mis tegenover andere gepensioneerde koppels. Vroeger gingen we bijvoorbeeld altijd met de jeugdbeweging mee om te koken. Dat is nu echt onmogelijk. Kamperen lukt gewoon niet. Gelukkig kunnen we wel eens voor een dagje op bezoek gaan.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Wanneer Monique in Melsbroek is voor haar jaarlijkse check up, ga ik een weekje fietsen. Ook doorheen het jaar is fietsen pure ontspanning voor mij. In de winter fiets ik met vrienden en in de zomer met een echte fietsclub.”
“Naast fietsen, is muziek een grote passie. Tot enkele jaren geleden speelde ik een bandje: Ben Crabbé & the Floorshow. Bijna elke week deden we een optreden. Ik heb in cafés gespeeld en ik heb op Suikerrock, de Gentse Feesten, Maanrock, … gestaan. Het vele optreden, dat mis ik wel. Nu vormen mijn broer en ik een muzikaal duo: The Swinckel Brothers. We spelen popmuziek uit de jaren 70, 80 en 90. Ook als mijn vrouw en ik op vakantie gaan met Ziekenzorg CM, neem ik mijn gitaar mee. En samen zingen we in een koor. Dat is meer haar ding, maar ik ga graag mee.”
“Af en toe ga ik ook naar een mantelzorgbijeenkomst in Leuven. Want het is altijd leuk om andere mantelzorgers te leren kennen!”
6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Het Wit-Gele Kruis kwam vroeger drie keer per dag langs. Niet altijd gemakkelijk, want je moet dan altijd thuis zijn. Omdat het nu wat beter gaat, komen ze nog maar een keer per dag langs. Wanneer we dus eens wat langer willen wegblijven, hoeven we naar niets te kijken. Ook komt er elke week een poetshulp.”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en tijd voor de familie?
“Mijn dochter woont bij ons in. Zij is mee mantelzorger. Aangezien ze vier vijfde werkt, kan ik haar wel eens vragen om in te springen. Ze gaat soms mee op vakantie en als ik ’s avonds iets doe, blijft zij bij Monique. Ook onze twee zoons komen geregeld langs en helpen waar ze kunnen. Elke zondag komt iedereen naar ons en eten we samen. Daar kijk ik steevast naar uit!”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Blijf doen wat je graag doet! Anders hou je het niet vol. Ik denk dat sommige mantelzorgers zich een beetje opsluiten, dat is niet goed. Moest ik niet meer gaan fietsen, zou ik zelf snel achteruit gaan. De laatste tijd krijg ik last van artrose. Hopelijk wordt het niet te erg en kan ik nog lang muziek blijven spelen!”
“Nog een tip: maak gebruik van de zorgdiensten. Wij doen beroep op het Wit-Gele Kruis en er komt wekelijks een poetshulp. Dat helpt ons enorm!”
Meer weten over Guido? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Guido Vanwinckel is een van de vrijwilligers die mee artikels zal schrijven voor Ma-zo. Met zijn jarenlange ervaring zal hij zijn licht werpen op tal van mantelzorgzaken. Wil jij schrijven voor Ma-zo? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Blijven profiteren van het leven waar mogelijk, vooral dat onthou ik!
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.