Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Eric Vandamme

Eric zorgt voor zijn echtgenote, Marleen. Zij heeft sinds 1979 MS. Doorheen de jaren is de zorg steeds intensiever geworden. Wat zijn de mooie en moeilijke momenten? En wat doet Eric om te ontspannen? We stelden hem onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“Dat was een langzaam proces. Mijn echtgenote, Marleen, kreeg in 1979 de eerste symptomen van MS. Ze deed toen in de kinderopvang thuis. Door de symptomen moest ze dit na een aantal jaren opgeven. Tot 1995 kon ze nog steeds de meeste huishoudelijke taken uitvoeren, mits de taken voldoende te spreiden over de week. In de daaropvolgende jaren moesten onze twee kinderen en ik beetje bij beetje meer bijspringen. Toen heb ik het huis omgebouwd, zodat het volledig rolstoeltoegankelijk werd. Vanaf 2000 heeft Marleen een rolstoel nodig voor alle verplaatsingen, ook binnenshuis. Ik nam stelselmatig meer taken over, tot ik nu eigenlijk het hele huishouden doe.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“De zorg is beetje bij beetje toegenomen. Bij elke stap die Marleen terug moest doen, nam ik wat meer hooi op mijn vork.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Er zijn verschillende mooie momenten: een lekker etentje, een uitstapje met Samana of met de MS-Liga, samen op reis gaan, … Tenminste wanneer dat allemaal weer mag en kan. Daarenboven proberen we dagelijks samen van de kleine dingen in het leven te genieten.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“De eerste jaren dat Marleen een rolstoel nodig had, werden de beperkingen die de ziekte met zich meebrengt heel duidelijk. Dat was de moeilijkste periode voor ons. Ik werkte toen nog voltijds en moest na de werkuren het huis ombouwen zodat het rolstoeltoegankelijk zou worden. Elke maand was het rekenen om rond te komen. Marleen kon immers geen tegemoetkoming krijgen omdat mijn loon ‘te hoog’ was. MS is geen dodelijke aandoening, maar je weet nooit wat de toekomst nog in petto heeft. Elk jaar verandert er wel iets en dan moeten we ons opnieuw aanpassen.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Na enkele zeer stressvolle jaren heb ik mijn ontspanning gevonden in de fysieke inspanning. Ik ben met de fiets naar het werk beginnen rijden, dat is goed voor tien kilometer op en af. Toen ik op brugpensioen kon gaan, heb ik een nieuwe fiets gekocht en deed ik elke week een paar ritten van ongeveer twee uur langs de fietsknooppunten in de streek. In de winterperiode wordt dit dan een paar uurtjes fitness. Elke dag vers koken is ook een ontspannende hobby geworden.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Het Wit-Gele Kruis komt elke weekdag voor de ochtendverzorging van Marleen. In het weekend doe ik dat zelf. Zij komen al sinds 1998, en zijn ondertussen echte huisvrienden geworden. En sinds 1996 komt de kinesist elke werkdag. Ook hij is ondertussen een vertrouwde huisvriend. We hadden vroeger een poetsdame met een PWA-statuut. Nadat zij op pensioen ging, moesten we overschakelen naar een poetsdienst die met dienstencheques werkt. Nu kunnen we onze Engelse taal oefenen met onze Hongaarse poetsdame.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Door elke dag te kijken wat moet en kan gedaan worden. Door de aanpassingen aan de woning en een aantal hulpmiddelen kan Marleen zeker twee uur alleen thuis zijn. Zo kan ik inkopen doen, een fietsritje maken, karweitjes doen of gewoon even tijd voor mezelf nemen. In noodgevallen is er uiteraard altijd de GSM. Een paar levensspreuken van Marleen komen ook goed van pas: “Kijk wat je wel nog kan en niet wat niet meer kan.” en “Elke dag is de eerste dag van de rest van mijn leven.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Zorg zeker goed voor jezelf! Dat is niet egoïstisch. Als je zelf niet goed kan functioneren, kan je de zorg voor een ander niet goed blijven doen. Zorg voor voldoende en gepaste hulpmiddelen: alle dingen die een zorgvrager zelfstandig kan doen, helpen hem of haar en geven hem of haar een beter gevoel van eigenwaarde. Zorg voor een back-up: als ik onvoorzien uitval kunnen de kinderen een map raadplegen met daarin de beschrijving en contactgegevens van alle hulpmiddelen en -diensten.”

Meer weten over Eric? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      3 reacties       19 maart 2021
Sylvain C. liet reactie achter

Proficiat Eric. Het positieve straalt uit je relaas. En nu goed volhouden.
Sylvain

Bea M. liet reactie achter

Een grote pluim voor jou Eric ! Je bent moedig !

Hartelijke groeten,
Bea

Annita M. liet reactie achter

Je doet het goed doe zo voort

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties