Elisabeth zorgt sinds 2016 voor haar man, Mathias. Dat combineert ze met een job en de zorg voor hun zoontje. Ondanks haar drukke schema, staat Elisabeth enorm positief in het leven. We stelden haar onze acht mantelzorgvragen.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“In maart 2016 kreeg mijn man een cerebrovasculair accident, beter bekend als een beroerte. Na verschillende operaties volgde een herstelperiode op intensieve zorgen. Dat was de start van een lange en intense revalidatieperiode. Vanaf dat hij weer thuis mocht verblijven, heb ik een deel van de zorg op mij genomen.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“Uiteraard valt de zorg zwaar, zeker in het begin. Ik ben enorm blij dat ik de mogelijkheid had om in de eerste twee jaar van zijn revalidatieperiode halftijds te werken en dit te combineren met loopbaanonderbreking voor medische zorgen. Nu hij al verder staat in zijn revalidatie, ben ik opnieuw vier vijfde aan de slag.”
“Doordat we deze periode samen zo intens hebben doorstaan, vind ik dat we nog dichter naar elkaar zijn toegegroeid. Ik begrijp nu ook beter hoe moeilijk en uitputtend revalideren kan zijn, zowel fysiek als mentaal. Toch heb ik het steeds belangrijk gevonden om niet enkel mantelzorger te zijn. Daarom ben ik blijven werken.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“Alle momenten samen met Mathias zijn mooi. Ik ben zo dankbaar dat hij zo hard gevochten heeft en er nog steeds is. Daardoor besef je des te harder dat elk moment samen een geschenk is, hoe cliché dat misschien ook mag klinken. Ik ken niemand zo moedig en strijdlustig als hij en ben ongelooflijk fier. Zowel op hem, als op ons als team.”
“Ik herinner me een uitspraak van een van zijn dokters op intensieve zorgen: 'de kans dat meneer hier doorkomt, is even groot als de kans dat er gras begint te groeien in de woestijn’. Hij heeft ze allemaal het tegendeel bewezen! Mathias heeft alles terug moeten leren, maar stap voor stap zie ik hem nog elke dag groeien en bijleren.”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“De momenten waarop hij, ik of wij beiden de moed of de kracht verliezen om door te gaan. Het kan soms echt slopend zijn. Revalidatie vergt veel energie en de vooruitgang gaat – soms – traag. Gelukkig zijn die momenten schaars en vinden we dan steun bij elkaar en/of bij onze dichtste familie en vrienden.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Ons zoontje Max zorgt steeds voor de nodige afleiding en ontspanning, zowel voor mij als Mathias. Daarenboven proberen we zo vaak als kan af te spreken met familie en vrienden, maar ik merk wel dat we dat moeten doseren. Gewoon eens 'niets doen' en genieten van elkaar is ook fijn.”
6. Maak je gebruik van enige dienstverlening?
“Wij hebben een ongelooflijk goed vangnet! Onze beide ouders staan steeds klaar om ons te helpen. Terwijl ik werk, kan Mathias altijd terecht bij zijn mama die onthaalmoeder is, alsook bij mijn moeke die momenteel van haar pensioen geniet. Zij helpen ook beiden een handje in het huishouden als we erom vragen.”
“Ook aan zijn papa en mijn vake kunnen we alles vragen. Zijn papa komt vaak klusjes doen in ons huis en mijn vake helpt me regelmatig met al het papierwerk gekoppeld aan revalideren. En dan zijn er ook nog zijn broer en mijn zus en hun gezin waarop we altijd kunnen terugvallen. Wij vormen echt een revalidatieteam: stuk voor stuk prachtmensen!”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Het is soms moeilijk om de tijd te verdelen. De zorg voor ons gezin en mijn werk nemen de meeste tijd in beslag. Daarnaast brengen we ook veel tijd door met onze familie. Zij zijn er altijd voor ons geweest en dat schept een onvoorwaardelijke band.”
“Tijdens mijn vrije tijd probeer ik zo veel als kan af te spreken met mijn vriendinnen. Gelukkig begrijpt mijn vriendinnengroep dat ik nu minder tijd heb dan vroeger, maar blijf ik me ook daar welkom en geliefd voelen. Als er dan nog tijd overblijft, probeer ik wat creatief bezig te zijn: koken of naaien bijvoorbeeld.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Ongeacht hoe zwaar de zorg soms kan zijn, vergeet niet dat het leven een geschenk is! Geniet van elk moment en van elkaar. De rest is bijzaak.”
Meer weten over Elisabeth? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Knap!
Zo te horen zijn jullie goed bezig, blijf elkaar steunen en geniet van elkaar zolang je kan.
Elisabeth: Zorg ook goed voor jezelf en laat je ondersteunen als het eens minder goed gaat.
Groetjes
Eric
Beste Elisabeth.
Wat mooi, alles wat jij doet voor je man Mathias.
Een dikke pluim voor jou en uw familie.
Ik wens jullie het allerbeste!
Gr. D. J.N.
Dag Elisabeth,
Je doet prachtig werk! Een dikke pluim voor jou, Mathias en jouw familie!
Van Harte,
Bea
Heel veel moed toegewenst
Camilla
Sterkte en goede moed Elisabeth. Je bent een sterke vrouw.
Veel sterkte, een goede babbel met vrienden, geniet van het samenzijn, zoals je zei is er niets anders dat dit kan vervangen.
Respect. Volhouden en doorgaan zou den Stig zeggen.
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.