Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Daniël Vranckx

Daniël zorgt voor zijn vader, moeder en tante. De zorg voor zijn vader met frontotemporale dementie is het meest intens. Al jarenlang staat de zorg op de eerste plaats. Hobby’s of een lange reis zitten er momenteel niet in. Hoe houdt Daniël het vol? We stelden hem onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“In de loop van 2016 zagen moeder en ik enkele veranderingen in het gedrag van vader. Hij was vaak verward. Al een tijd begroette hij mij met de naam van zijn jongste broer. Je staat er niet echt bij stil, tot het erger wordt. Frontotemporale dementie was het verdict. Omdat vader niet meer in het huis wou wonen waar hij al die jaren had gewoond, stelde ik voor dat vader en moeder een appartement kochten bij mij in de buurt. Voor moeder was dat het begin van een lange lijdensweg. In april 2018 kon mijn moeder het niet meer aan. De ziekte woog te zwaar. Dus nu woont papa alleen in het appartement.”

“Ik ben enig kind en heb zelf geen kinderen. Dus automatisch word je mantelzorger, of je dat nu wil en kan of niet. Naast de zorg voor vader is er nog de zorg voor moeder die hartpatiënte is. Daarbovenop zorg ik nog voor mijn alleenstaande tante. Gelukkig heeft zij zeer attente buren die ook een handje toesteken.”

2. Hoe ervaar je de zorg?
“Je doet het uit de grond van je hart. Maar het is enorm belastend aangezien er geen back-up is. Vanuit het lokale OCMW kregen we wat psychologische ondersteuning maar dat is nu weggevallen omdat de persoon in kwestie ziek is.”

3. Wat zijn de mooie momenten?
“Ik ben erg dankbaar dat ze er allemaal nog zijn. En het besef dat iedereen vroeg of laat geconfronteerd wordt met de ongemakken van het ouder worden, maakt het dragelijk.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Ik heb een uitgebreide kennissenkring, toch stuit ik op veel onbegrip voor mijn situatie. Een situatie waar ik niets aan kan doen en waar ik toch het beste van probeer te maken.”

5. Wat doe je om te ontspannen?
“Af en toe probeer ik er eens tussenuit te knijpen. Verder heb ik enkele goede vrienden waar ik regelmatig iets mee ga drinken en probeer ik thuis, samen met mijn vriendin, te genieten van de huiselijke gezelligheid.”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“Ja. Het OCMW brengt iedere dag een warme maaltijd voor mijn vader en wekelijks komt er een poetsvrouw bij hem langs.”

“Ik ben nog op zoek naar een back-up voor als ik eens wat langer van huis weg wil. Want nu kan ik heel moeilijk uitstapjes of reizen plannen, aangezien ik constant rekening moet houden met drie personen. Voor dergelijke situaties bestaat er blijkbaar geen back-up zodat ik, als mantelzorger, ook eens enkele dagen of een week met een gerust gemoed weg kan.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?
“Gelukkig heb ik een zeer begripvolle vriendin, want al jarenlang komt de zorg op de eerste plaats. En ik kan ook rekenen op een begripvolle werkgever van wie ik deeltijds mocht gaan werken. Zo kan ik toch nog wat balans vinden. Maar voor hobby’s, langere vakanties, … is er momenteel geen tijd.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Doe wat je kan, zo kan je jezelf nooit iets kwalijk nemen.”

Meer weten over Daniël? Bekijk zijn profiel voor de laatste updates en geef hem een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      3 reacties       20 juni 2019
Frieda v. liet reactie achter

ik weet wat het is mijn man heeft dezelfde ziekte als je vader van zijn 52 jaar is nu 70

ik heb gezinshulp ze komen 2 keer per week hij gaat 2 dagen naar een dagopvang

ik hoop dat je volhoud en vind het fijn dat je in zet voor je ouders

groetjes Frieda


Ruth V. liet reactie achter

Super wat je doet Daniël!! Ik hoop dat je die back-up kan vinden. Probeer zo vaak mogelijk kleine gelukjes te vinden. Die zijn er echt nog steeds, hoe zwaar alles ook doorweegt. Zeer veel moed en sterkte, Ruth

Bea M. liet reactie achter

Heel veel moed Daniël!
Je doet prachtig werk!
Proficiat!

Een hartelijke groet,
Bea

Mantelzorg vanuit jeugdig perspectief

Enkele jaren geleden publiceerde Kind en Samenleving vzw een belevingsonderzoek over het perspectief van jonge mantelzorgers. Daarin lieten ze jonge …

beleving      0 reacties

Mantelzorger van de week: Agnes Blevi

Samen met haar zus, Anita, zorgt Agnes voor haar moeder. Dat doet ze met heel veel liefde. Want elke dag …

mantelzorger van de week      3 reacties