Annita zorgt al sinds 1996 voor haar man. Na meer dan 20 jaar is dat voor haar vanzelfsprekend geworden, maar dat neemt niet weg dat er soms nog moeilijke momenten zijn. Toch is ze er voor haar echtgenoot, in goede en minder goede tijden.
1. Hoe ben je mantelzorger geworden?
“In 1996 werd bij mijn echtgenoot de ziekte van Parkinson vastgesteld. Uit een natuurlijke reflex begon ik voor hem te zorgen. Geleidelijk aan werd zijn behoefte aan zorg groter. Ik heb er nooit aan getwijfeld om die verantwoordelijkheid op mij te nemen.”
2. Hoe ervaar je de zorg?
“In het algemeen is het een fijne ervaring. Er zijn ook dagen waarop het niet vanzelf gaat. Ik ben al meer dan twintig jaar mantelzorger, dat is natuurlijk al eventjes.”
3. Wat zijn de mooie momenten?
“Soms zegt mijn man dat hij mij graag eens in de watten zou willen leggen. We weten dat dat niet lukt, maar ik apprecieer het wel. We genieten gewoon op een rustige manier van elkaar. Hij komt graag buiten. Van een familiebezoekje bijvoorbeeld fleurt hij al enorm op. Ik voel me dan ook goed wanneer ik dat geregeld krijg.”
4. Wat zijn de moeilijke momenten?
“Ik heb het niet moeilijk met specifieke momenten, maar wel met het feit dat we voortdurend zijn medische toestand in het oog moeten houden. Zo heeft hij bijvoorbeeld vaak last van bloeddrukvallen. Zijn geheugen is ook niet meer wat het geweest is.”
5. Wat doe je om te ontspannen?
“Eén keer per week ga ik twee uurtjes countrydansen. In de winter ga ik een uurtje fitnessen met vriendinnen. Zo blijven mijn lichaam én mijn geest gezond.”
6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?
“’s Morgens en ’s avonds komt de thuisverpleging langs. Daarnaast kan ik altijd rekenen op de steun van mijn zussen en kinderen. Mijn twee dochters zijn het huis al uit maar ze staan klaar wanneer ik hun steun nodig heb. Soms is een telefoontje al genoeg. Ook mijn buren zijn erg behulpzaam. Ik ben goed omringd!”
7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby's en je familieleven?
“Aangezien ik zorg voor mijn echtgenoot overlapt die tijd deels met mijn familieleven. Mijn hobby’s staan goed op tijd gepland dus we moeten nooit last minute naar opvang zoeken. Goed plannen zorgt voor een goede balans. Zo houd ik het hoofd boven water.”
8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?
“Zoek een leuke hobby die je even afleidt van het dagelijks leven. Verder is het fijn als je een persoon hebt waarmee je je ervaringen kan delen, iemand om mee te praten. Zo wordt het gewicht op je schouders een heel pak minder zwaar.”
Meer weten over Annita? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!
Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!
Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Super, veel lieve groeten
Marie Claire
Dank je wel Marie claire
Prachtig werk Annita!
Veel moed!
Een hartelijke groet,
Bea
Dank je wel Bea
Annita doe zo voort maar zorg ook goed voor jezelf . het is niet gemakkelijk wat je doet lieve groeten Willy.
Bedankt aan iedereen voor de lieve woorden en hartjes
Beste Annita M.
Proficiat met de verzorging van je man.
Veel goede moed.
De J.N.
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.