Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorger van de week: Ann De Belder

Ann zorgt voor haar moeder die chronisch ziek is. Als enig kind kwam de taak van mantelzorger automatisch op haar schouders terecht. Soms is het bijzonder zwaar, op andere momenten lukt het haar beter om alles bol te werken. Wat is haar belangrijkste tip voor andere mantelzorgers? Wij stelden haar onze acht mantelzorgvragen.

1. Hoe ben je mantelzorger geworden?

“Het is vanzelf gegaan. Moeder ging achteruit en had meer zorg nodig. Die extra zorg heb ik automatisch op mij genomen omdat ik enig kind ben.”

2. Hoe ervaar je de zorg?

“Soms vind ik het erg moeilijk en andere momenten gaat het me gemakkelijk af. Het is dus wat dubbel.”

3. Wat zijn de mooie momenten?

“Wanneer we samen kunnen lachen, lijkt alles zoals vroeger. Ook geniet ik van de momenten waarop moeder zich goed voelt of zegt dat ze blij is dat ze me heeft.”

4. Wat zijn de moeilijke momenten?

“Merken dat moeder pijn heeft of verward is, vind ik het moeilijkste. Door het aanpassen van de medicatie is de verwardheid gelukkig wat afgenomen. Zelf heb ik ook een chronische ziekte, dat maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Wanneer ik me niet goed voel, is er vaak geen ruimte om dat met haar te bespreken. En als moeder ontevreden of boos is, is de zorg ook moeilijk om dragen.”

5. Wat doe je om te ontspannen?

“Ik geniet van de kleine dingen in het leven: naar de cinema gaan, eens winkelen, een hapje eten of drinken, wandelen met een goede vriendin, lezen, naaien, …”

6. Maak je gebruik van enige vorm van dienstverlening?

“Dagelijks komt er een thuisverpleegster langs om moeder te wassen. Tweewekelijks komt de poetshulp langs. En familiehulp komt twee middagen in de week over de vloer. Daar kijkt moeder altijd naar uit. De medicatie klaarzetten, het verschonen, koken, … doe ik zelf.”

7. Hoe hou je de balans tussen de zorg, je hobby’s en je familieleven?

“Ik ben alleenstaande. Ik heb geen gezin, maar ik probeer wel voldoende aandacht te schenken aan m’n huisdier. Mijn hobby’s doe ik voor of na mijn mantelzorgtaken. Omdat ik veel bij moeder ben, besteed ik ongewild minder aandacht aan mijn eigen huishouden. Vaak ben ik gewoon te moe om thuis nog iets te doen.”

8. Heb je een tip voor andere mantelzorgers?

“Mijn belangrijkste tip: vergeet jezelf niet! Probeer ook ontspannende dingen te doen zonder de persoon waar je voor zorgt. Dat kan door hulpverleners in te schakelen waar mogelijk. Zo komt niet alles op jouw schouders terecht. Trek tijdig aan de alarmbel! Ook belangrijk: praat erover, desnoods met een psycholoog. Zo kan je je hart luchten.”

Meer weten over Ann? Bekijk haar profiel voor de laatste updates en geef haar een warm hartje!

Om de twee weken kiezen wij een ‘mantelzorger van de week’ die we in de bloemetjes zetten. Ken of ben jij iemand die hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een mailtje naar info@ma-zo.be!

Bekijk alle 'Mantelzorgers v/d week'!

mantelzorger van de week      1 reactie       16 juni 2017
Bea M. liet reactie achter

Dag Ann,

Een dikke pluim voor jou!
Veel moed!
Van Harte,
Bea

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties