Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Valentijn, in ziekte en gezondheid

Vandaag vieren we massaal de ‘hoogdag van de liefde’. Helaas hangt de kwaliteit van een gezonde partnerrelatie nog te vaak samen met de gezondheid van de partners zelf. Zo blijkt ook uit de recente Valentijnsbevraging van het Samana Panel

Een kleine helft van de mensen met een chronische ziekte uit het panel geeft aan dat hun situatie een eerder negatief effect heeft op hun partnerrelatie. Schuldgevoel, onbegrip en ‘beperkingen in de relatie’ (minder dingen samen kunnen doen, intimiteitsverlies, …) blijken de voornaamste stoorzenders voor de kwaliteit van de relatie.

Gelukkig stelt één op vijf ook vast dat er wel een eerder positief effect is op hun relatie. Zorgzaamheid, verhoogde empathie en het ‘meer naar elkaar toegroeien’ worden hier als duidelijke succesfactoren omschreven.

Samana vraagt extra aandacht voor de kwetsbare situatie van zowel mensen met een chronische ziekte, als hun mantelzorgers. Een verhoging van de wettelijke tegemoetkoming bij psychotherapie en extra investeringen op vlak van respijtzorg (even de zorg van de mantelzorger overnemen), zouden al een stap in de goede richting zijn.

Want iedereen heeft toch recht op wat meer geluk in de liefde!

liefde in tijden van mantelzorg      2 reacties       14 februari 2019
Frederik B. liet reactie achter

Natuurlijk weegt de zorg soms stevig op de relatie, maar dat sluit niet uit dat er ook momenten zijn van intense liefde. En niet vergeten ... mantelzorg voor je partner is al een 'act of love' op zich!

NOÊLA D. liet reactie achter

Beste Jaenine
Ik wens je veel goede moed bij je mooie taak als mantelzorger.
Zorg ook goed voor je zelf.
Ik vind het heel mooi wat jij allemaal doet voor je zus.
Ik wens je nog veel aangename dagen met haar.
Veel Gr. D.J.N;

Mantelzorger van de week: Chris Veekmans

Chris werd plots en onverwacht mantelzorger voor zijn vrouw Ann. Ze zijn nu twee jaar verder. Hoe ervaart Chris de …

mantelzorger van de week      6 reacties

Save the date: 23 juni is ‘Dag van de mantelzorg’

Naar jaarlijkse gewoonte staat 23 juni volledig in het teken van de mantelzorger. Het is een dag waarop mantelzorgers bedankt …

actua      0 reacties