Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

“Mantelzorg verandert onze liefde niet”

Carine zorgt al van jongs af aan voor haar broer en zus met een beperking. Hier kwam ook de zorg voor haar moeder bij, toen die ouder werd. En daar bleef het niet bij. Zelf kampt Carine met hartproblemen en haar man heeft nu ook gezondheidsproblemen. Van mantelzorg kent Carine dus wel het een en ander. Hoe ervaart Carine de liefde in tijden van mantelzorg?

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

“Ik werkte als jobstudent in het restaurant van een grootwarenhuis. Marc werkte in de winkel. Elke vrijdagavond vroeg hij of ik ook naar de dancing ging waar hij die zaterdagavond naartoe zou gaan. Omwille van de zorgsituatie thuis, mocht ik niet vaak uitgaan. Op een dag stelde hij voor om samen naar de kermis in Hasselt te gaan. En het bleef niet bij die ene uitstap …” 

Wat betekent voor jou onvoorwaardelijke liefde?

“Onvoorwaardelijke liefde is: zorgen voor elkaar, geven om elkaar en elkaar kansen blijven geven. Je moet jezelf kunnen zijn. En wanneer je gelukkig en tevreden bent, weet je dat het goed zit. Ik ben dankbaar voor al de jaren die we al samen hebben gehad. Met voor- en tegenspoed, blijven we verder bouwen aan ons verhaal.”

Verandert zorg de liefdesrelatie? Hoe?

“Ik ben opgegroeid met een broer en zus met een beperking. Van kindsbeen af heb ik geleerd om voor hen te zorgen. Toen mijn man en ik elkaar leerden kennen, was de zorgsituatie dus al een hele tijd een deel van mijn leven. Die zorgsituatie heeft me ook gevormd tot wie ik nu ben. Doordat ik het ‘zorgen voor …’ een aparte plaats heb gegeven in mijn leven, heeft het onze relatie nooit in de weg gestaan. We zijn er altijd geweest voor elkaar. Nu we zelf allebei gezondheidsproblemen hebben, komt, naast de zorg voor een ander, de zorg voor elkaar erbij. Maar onze liefde is niet veranderd. Wanneer je beseft dat het plots voorbij kan zijn, is liefde des te belangrijker.”

Welke impact heeft mantelzorg op emotioneel en relationeel vlak?

“De ziekte van mijn man heeft me heel diep geraakt. Thuiskomen was voor mij weg zijn van de vele zorgen voor broer, zus en mama. Toen mijn man ziek werd, stond alles plots even stil. De gevolgen van zijn ziekte zijn er en het wordt nooit meer zoals voorheen. Mijn man is er steeds voor mij geweest: zeker wanneer mijn hartproblemen erger werden en het plaatsen van een ICD, een inwendige defibrillator, noodzakelijk was. Zijn vrolijkheid en humor heeft me er altijd doorgesleurd.”

“Nu blijven we elkaar steunen en blijven we zorg dragen voor elkaar. Op emotioneel vlak voel ik me nu meer kwetsbaar dan voorheen. Ik probeer steeds positief naar de dag en toekomst te kijken. Maar dat is niet gemakkelijk. Ik begin meer en meer te worstelen met de combinatie van werk en mantelzorg. Er zijn dan ook geregeld tranen wanneer ik na een zware dagtaak thuiskom en de zorgtaak op me wacht. Toch blijven we genieten van de vele mooie momenten die er op ons pad komen.”

Ben jij of is jouw partner veranderd door de zorg?

“Vooral de gevolgen van je eigen gezondheidstoestand verandert je. Ik besef, nog meer dan voorheen, dat het leven plots een andere wending kan krijgen. Als je gezond bent, sta je daar misschien minder bij stil.”

Vul aan: liefde in tijden van mantelzorg ... 

“ … maakt voor mij geen verschil. Je moet elkaar gewoonweg graag zien! Elke dag opnieuw. Geniet van het samenzijn, je weet nooit wat de volgende dag zal brengen.”

Wil je meepraten over het thema? Deel je mening op ons forum!

liefde in tijden van mantelzorg      2 reacties       24 februari 2017
Kris G. liet reactie achter

Weeral een mooi verhaal!

Christel A. liet reactie achter

Het is heel mooi wat je doet en hoe je er mee omgaat. Dat het gaat om liefde en het besef van ieder moment raakt mij . Veel sterkte en liefs!

Mantelzorger van de week: Joëlle Claesen

Joëlle verloor haar echtgenoot aan kanker. Tijdens zijn strijd tegen de genadeloze ziekte, stond ze als partner en mantelzorger zoveel …

mantelzorger van de week      3 reacties

Online infosessie: omgaan met rouw

Een naaste verliezen is altijd moeilijk, zeker als je hem of haar mantelzorg verleende. Plots kom je in een zwart …

beleving      0 reacties