Op 4 februari is het Wereldkankerdag: een dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd de aandacht wil vestigen op de ziekte. Je kent ongetwijfeld wel iemand die van dichtbij in contact kwam met kanker, maar kan je ook de feiten van de fabels onderscheiden?
Stichting tegen Kanker lijstte 29 vaak gestelde vragen op rond oorzaken van kanker. De hele lijst vind je hier. Als je weet erfelijkheid slechts bij zo’n 5% van de kankerpatiënten een rol speelt en één op de drie kankers vermeden zou kunnen worden door een aangepaste levensstijl, is het een goed idee om de lijst eens aandachtig door te nemen. Ma-zo licht alvast enkele stellingen uit.
1. Overgewicht kan kanker veroorzaken
Feit. Er is overtuigend bewijs dat zwaarlijvigheid en verschillende kankertypes verband houden met elkaar. Dat komt omdat overgewicht en obesitas de werking van hormonen en groeifactoren verstoren en een vorm van chronische ontsteking veroorzaken. Nog een reden dus om een gezonde levensstijl te hanteren!
2. Voeding en drank met additieven zoals zoetstoffen zijn kankerverwekkend
Fabel. Veel mensen denken dat zoetstoffen zoals het bekende aspartaam kankerverwekkend zijn. Maar net als kleurstoffen en bewaringsmiddelen, blijkt dit additief het kankerrisico niet te verhogen.
3. Deodorant veroorzaakt borstkanker
Fabel. In 1999 verschenen de eerste alarmerende berichtgevingen rond het verband tussen deodorant en borstkanker. Later bleek dat dit onderzoek niet betrouwbaar was, maar het kwaad was al geschied: de veronderstelling bleef hangen onder de mensen.
4. Stress en negatieve emoties kunnen op lange termijn kanker veroorzaken
Fabel. Net zoals je kanker niet kan genezen met positieve gedachten, wordt kanker ook niet veroorzaakt door negatieve gevoelens zoals stress. Of dat blijkt toch niet uit de vele onderzoeken die tot nu toe werden gevoerd. Natuurlijk is stress op lange termijn zeker niet gezond. Heb je hier last van? Ga dan zeker op zoek naar de oorzaak en probeer een oplossing te vinden.
Wees er op tijd bij
Naast een gezonde levensstijl, is het ook een goed idee om vanaf een bepaalde leeftijd deel te nemen aan kankeropsporingen. Dit zijn enkele aanbevelingen waar je rekening mee kan houden voor jezelf en je zorgbehoevende:
- Alle vrouwen zouden zich systematisch op baarmoederhalskanker moeten laten onderzoeken vanaf hun 25ste tot hun 65ste.
- Vrouwen tussen 50 en 69 jaar kunnen best elke twee jaar een screeningsmammografie laten nemen om borstkanker op te sporen.
- Vroege en systematische opsporing van dikkedarmkanker is aanbevolen voor mannen en vrouwen vanaf 50 jaar.
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.