Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Mantelzorgers worden zelf langdurig ziek

Mantelzorgers die langdurig ziek worden omdat ze de zorg voor hun bejaarde ouders of zieke partner niet meer kunnen combineren met hun job, kosten de ziekteverzekering dagelijks tot 606.000 euro. "De regering laat hen ziek worden."

Voor Rita (64) behoort mantelzorg al 40 jaar tot haar dagtaak. Ze begon ermee toen haar schoonvader stierf en haar schoonmoeder steeds minder haar eigen leven kon organiseren. "Het was 1975. Wij wisten niet eens dat het woord 'mantelzorg' bestond", zegt ze. "Wij deden het gewoon, ook al was de combinatie met mijn voltijdse job en de opvoeding van mijn drie zonen erg zwaar." Toen haar vader van zijn fiets viel, kwam de zorg voor haar ouders er nog eens bij. Haar moeder was al langer op de sukkel, en er kwamen ook nog kleinkinderen. "En volop werken, én er zijn voor de vijf kleinkinderen, én voor mijn ouders, dat ging gewoon niet meer." Ze ging halftijds werken.

Het maakt Rita tot een stereotiep lid van de sandwichgeneratie. Mensen tussen 45 en 70, geprangd tussen de zorg voor hun kleinkinderen en hun ouders. Vandaag verzorgt ze met haar vier broers haar ouders. "Samen maken we de droom van mijn vader waar. Thuis oud worden, samen met mijn moeder, zonder dat er vreemd volk over de vloer komt. Wij regelen het zo dat er elke dag wel iemand van ons langsgaat."

Langer thuisblijven

De Hasseltse universiteit berekende op vraag van federaal parlementslid Anne Dedry (Groen) wat de overheid uitspaart door alle zorg die haar uit handen genomen wordt. In Vlaanderen zijn er ongeveer 515.000 mantelzorgers, 8 procent van de totale bevolking. Zij zorgen gemiddeld 20 uur per week voor iemand uit hun directe omgeving. In de komende decennia zal de vraag naar deze vrijwillige verzorgers nog nadrukkelijker klinken. De bevolking wordt steeds ouder, bejaarden blijven minder lang in het ziekenhuis, het personeel in de 'witte sector' wordt schaarser.

Als je bij hun 'uurloon' uitgaat van een minimumloon in de zorgsector, hebben mantelzorgers elk jaar een economische waarde van 11,4 miljard. Dat is meer dan wat de Vlaamse regering uitgeeft aan welzijn en zorg, het kindergeld inbegrepen. Het is zelfs zeven keer het budget dat diezelfde regering jaarlijks besteedt aan rusthuizen (1,7 miljard). De Vlaamse regering zet steeds forser in op 'vermaatschappelijking van de zorg', waarbij ze erop aanstuurt dat ouderen langer thuisblijven.

"Ministers hebben altijd de mond vol over het belang van mantelzorgers, maar ze beseffen niet hoeveel deze mensen daadwerkelijk bijdragen aan onze maatschappij", stelt Anne Dedry. Zij schreef er het boek Zorg zonder naam over.

Wat vaak verwaarloosd wordt, is hoe zwaar mantelzorg is. Mantelzorgers die werken, melden zich vaker ziek op het werk. "Voor sommige mensen is dat de enige uitweg", zegt Rita. "Als er in hun werkomgeving geen begrip is voor hun situatie, kunnen ze niet anders. Mijn chef had dat wel. Ik kon zonder problemen thuis werken en mijn werk zelf regelen."

Sociaal kapitaal

In Vlaanderen worden naar schatting elk jaar 13.600 Vlamingen langdurig ziek omdat ze mantelzorger zijn. 'Langdurig' ziek betekent meer dan twee weken. Elke dag dat deze mensen niet werken, kost dit de ziekteverzekering in Vlaanderen 606.870 euro. "Mocht de regering mantelzorgers beter ondersteunen, dan zou er niet zo veel ziekteverzuim zijn", stelt Dedry.

Groen heeft een wetsvoorstel ingediend dat de sociale rechten van mantelzorgers vrijwaart. "Concreet willen we dat het aantal jaren dat een mantelzorger geen (voltijdse) job kan uitoefenen, meetelt in de pensioenberekening", legt Dedry uit. "Het tijdskrediet voor mantelzorgers mag ook niet beperkt worden in de tijd. Want we moeten hen koesteren als waardevol sociaal kapitaal." Van de oppositiepartij mag Vandeurzen ook eindelijk met zijn plan voor de mantelzorg naar buiten komen. De minister zelf wilde niet kwijt wanneer dat er zal zijn.

Bron: De Morgen

gezondheid      0 reacties       02 augustus 2016

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties