Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Win het boek ‘Mantelzorg met kleur’ van Anne Dedry!

Anne Dedry pleit voor een inclusievere zorg: “Ons zorgsysteem is nog te Westers georiënteerd.” Meer dan 30 jaar ervaring heeft ze in thuiszorg en mantelzorg. En die expertise deelt ze graag met anderen. In de vorm van een boek bijvoorbeeld, haar derde alweer. In ‘Mantelzorg met kleur’ reikt Dedry de hand aan de vele, haast onzichtbare, mantelzorgers met een migratieachtergrond (mma’s) in ons land. En vooral, spoort ze de zorgverleners aan om hetzelfde te doen.

Mma’s vinden erg moeilijk aansluiting bij ons professionele zorgstelsel. Enerzijds omdat ze zelf (te) lang wachten om externe hulp in te schakelen, anderzijds omdat ze niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden. “We moeten mma’s de weg tonen naar ons zorgstelsel. Daarvoor moet je hen natuurlijk eerst weten te vinden. Daar schuilt meteen een moeilijkheid. Er bestaan geen betrouwbare cijfers over het aantal mma’s in ons land. Het gros van hen blijft onder de radar en bovendien hebben we geen idee hoeveel mma’s hier ongeregistreerd verblijven. Er is geen overzicht.”

Op zoek naar brugfiguren

“Lokale gemeentebesturen kunnen een vitale rol spelen in de speurtocht naar mma’s. Zij staan dicht bij de inwoners en komen sneller brugfiguren op het spoor. Dat is een cruciale stap. Als die brugfiguren geloven in ons zorgsysteem zullen ze dat verspreiden naar de rest van hun gemeenschap. Het is dus belangrijk om hun vertrouwen te winnen. Dat kan alleen door hen echt te proberen begrijpen, met respect voor hun culturele gevoeligheden.”

“Net zoals het belangrijk is dat wij brugfiguren zoeken, is het belangrijk dat mensen met de juiste talenten zichzelf die rol van brugfiguur aanmeten. Een voorbeeld uit Beringen bewijst alvast dat een samenwerking tot mooie resultaten kan leiden. Je hebt daar een woonzorgcentrum (WZC) tegenover een moskee. Dankzij een goede verstandhouding met de imam wonen er nu enkele moslims in het WZC.”

Cultuursensitieve zorg

“We mogen niet zomaar voorbij aan de breuklijnen tussen hoe wij zorg ervaren en de manier waarop andere bevolkingsgroepen dat doen. Momenteel benaderen we de zorg nog te veel vanuit een Westers perspectief. Neem nu de campagne die vrouwen oproept om aan de gratis mammografie mee te doen: ‘Laat naar je borsten kijken.’ Voor ons een slogan met een leuke kwinkslag, maar in veel andere culturen kan zoiets niet door de beugel. Als we een inclusief zorgsysteem willen, moeten we daar meer bij stilstaan. Alles begint bij een goede communicatie.”

“Naast communicatie is tijd geven een heel belangrijk instrument. Mma’s zijn doorgaans vol lof over onze medisch-technische zorg, maar vinden dat daarbinnen te weinig ruimte is voor troost en vertrouwen. Dat zijn zaken waar je tijd voor moet nemen, en dat doen wij niet genoeg naar hun gevoel. Dat een gezin elk jaar een nieuwe thuisverzorger krijgt aangewezen, vinden ze bijvoorbeeld problematisch. Gelukkig is er bij scholen en zorgcentra tegenwoordig wel een groeiend besef dat het anders moet. Ze beginnen in te zien dat een cultuursensitieve zorg noodzakelijk is.”

Win een exemplaar van ‘Mantelzorg met kleur’!

Meedoen is simpel. Stuur een mailtje naar info@ma-zo.be met het antwoord op volgende vragen:

  • Hoeveel mantelzorgers met een migratieachtergrond zijn er naar schatting in Vlaanderen?
  • Schiftingsvraag: hoeveel nieuwe profielen komen er op Ma-zo bij tussen 1 juli en 1 augustus 2018?

We mogen drie exemplaren van het boek verloten. Meedoen kan tot en met 1 augustus 2018. Waag je kans!

gedachtenvoer      1 reactie       05 juli 2018
herman v. liet reactie achter

antwoord 1 : minstens 120.000 naar schatting
antwoord 2 : 30 nieuwe profielen

Herman Vanherp
Landbouwstraat 39
2800 Mechelen

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties