Marianne Stevens is loopbaanbegeleidster en therapeut voor mantelzorgers van dementiepatiënten. Haar streefdoel? “Mantelzorgers echt in contact laten treden met de dementiepatiënten waar ze voor zorgen. Niet evident als die persoon in het verleden leeft.”
“Mensen met dementie vertellen voortdurend dezelfde verhalen. Hoe je het ook draait of keert, op den duur wordt dat vermoeiend als mantelzorger. Kwaadheid en frustratie loeren om de hoek. Ook isolatie is een reëel gevaar. Je voelt dat sociale interactie moeilijk wordt, dus je schermt je samen met de zorgbehoevende af van de buitenwereld. Uiteindelijk krijg je als mantelzorger het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat. Je neemt alle beslissingen voor je rekening, want op de zorgbehoevende kan je niet meer rekenen.”
Aha-erlebnis
“Aan de hand van ervaringsgerichte oefeningen wil ik de mantelzorgers ondersteunen, zodat ze kunnen blijven zorgen zonder er zelf aan onderdoor te gaan. Cruciaal is dat mantelzorgers tot de dementiepatiënt kunnen doordringen. Dat er echt contact is. Daarvoor is het eerst en vooral belangrijk dat de mantelzorger zich kan inleven in de ervaringswereld van dementiepatiënten.”
“Een rollenspel kan helpen. Ik laat bijvoorbeeld drie man in gesprek gaan, waarbij één iemand telkens tien seconden moet wachten alvorens te praten. Het resultaat is dat die personen nooit kan meepraten, omdat het gesprek al in een verder stadium is. Dat is iets wat dementiepatiënten altijd meemaken, omdat hun brein trager werkt. Die aha-erlebnis is voor de mantelzorger vaak cruciaal voor het begrip.”
Oppas
“Je kan heldere momenten triggeren bij een dementiepatiënt. Dat is voor zowel mantelzorger als dementiepatiënt aangenaam. Beeldmateriaal is een goed hulpmiddel. Een voorbeeld: om hun dementerende grootmoeder voor te bereiden op een groot familiefeest, lieten de kleinkinderen haar een tijdlang oude filmpjes zien van de mensen die aanwezig zouden zijn. Op het familiefeest zelf herkende de grootmoeder haar familie, waardoor ze zich minder vervreemd voelde.”
“Nog een tip: als je er met dementiepatiënten op uit trekt, ga dan naar herkenbare plaatsen. Momenten van herkenning zijn enorm belangrijk. Als je het niet leuk vindt om je alleen met de zorgbehoevende naar buiten te begeven, kan je gerust mensen meevragen. Anderen bij de zorg betrekken, werkt verlichtend. Ik moedig mijn cliënten zelfs aan om af en toe een oppas in te schakelen. Zo hebben zij tijd voor zichzelf én begrijpen anderen eens wat ze elke dag doorstaan.”
Wil je meer weten over de begeleiding die Marianne voorziet voor mantelzorgers? Neem dan zeker eens een kijkje op marianne-stevens.be.
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Interessante tips! Nu nog toepassen.
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.