Mantelzorgers zorgen voor personen met allerlei verschillende soorten beperkingen of uitdagingen, zo ook voor personen met autisme. Ben je nog niet echt bekend met deze ontwikkelingsstoornis? 2 april was het Wereld Autisme Dag: de ideale aanzet om eens in te zoomen op dit thema.
Iedereen heeft al van autisme gehoord, maar wat is het nu precies? Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de sociale interactie en communicatie van een persoon. De informatie die via de zintuigen binnenkomt, wordt anders verwerkt bij mensen met deze aandoening. Ze missen een filter om belangrijke prikkels van minder belangrijke prikkels te onderscheiden. Daardoor ervaren zij de wereld om zich heen op een andere manier.
Een scala aan varianten
Op basis van de uitspraak ‘Mijn buurvrouw heeft autisme’ kan je niet afleiden hoe intens deze vrouw de stoornis beleeft. Autisme uit zich zo verscheiden en met een verschillende intensiteit waardoor je geen typisch autistisch gedrag kan beschrijven. Er bestaan vele varianten in een breed spectrum.
Kom je in contact met iemand met autisme? Deze zaken zijn hoe dan ook interessant om in je achterhoofd te houden:
Vermoeden van autisme bij je zorgbehoevende of iemand in je omgeving? Als je graag hulp of meer informatie krijgt, is je huisarts altijd een goed eerste aanspreekpunt.
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.