Dat is een vraag die Manu Keirse, klinisch psycholoog en specialist in rouwverwerking, vaak te horen krijgt. “Wanneer dokters de diagnose stellen en je plots mantelzorger wordt, begint eigenlijk al een deel van het rouwproces.” Als mantelzorger word je er hoe dan ook mee geconfronteerd. Daarom stelden we Manu vier vragen over rouw en mantelzorg.
1. Wat betekent mantelzorg voor jou?
“Voor mij is mantelzorg een van de meest essentiële onderdelen van zorg. Als er met iemand iets gebeurt of als iemand ziek wordt, heeft dat onvermijdelijk een impact op het leven van personen in diens omgeving. Iemand zal wellicht de zorg, langdurig of kort, moeten opnemen en de zorgbehoevende in grote mate ondersteunen.”
2. Is het rouwproces na een periode van intensieve mantelzorg anders?
“Twee mensen maken nooit hetzelfde rouwproces door. Het is altijd anders. Het is als een vingerafdruk, niemand heeft dezelfde. Als drie dochters voor hun moeder zorgen en die sterft, is het rouwproces voor elke dochter anders. Ook al is het dezelfde vrouw die begraven wordt, het is voor geen enkele dochter dezelfde moeder. Iedereen kijkt er met een andere bril naar. En iedereen begint vanuit een ander perspectief aan het rouwproces.”
3. Moeten mantelzorgers over het ‘einde’ praten met de persoon waar ze voor zorgen?
“Krijg je te horen dat je moeder, vader of partner een ongeneeslijke ziekte heeft, waarbij die mogelijk gaat sterven, dan begint het rouwproces al bij het stellen van de diagnose. Er zijn dan drie mogelijkheden. Het kan zijn dat de zorgbehoevende nog heel lang blijft leven. Een periode van langdurige zorg begint, waarbij de zorgbehoevende wellicht met chronisch lijden te maken krijgt. Maar ook het omgekeerde gebeurt: de ziekte evolueert zo snel dat je geliefde snel sterft. Dat plotse verlies overvalt je. En als derde optie kan de persoon waar je voor zorgt ook genezen.”
“In elk van de gevallen is er een rouwproces, zelfs bij genezing valt de emotionele impact niet te onderschatten. Het is vooral belangrijk lang en intens te luisteren naar zowel de zieke als zijn mantelzorgers, zodat ze de kans krijgen om ten gronde te verwoorden wat ze meemaken. Als ze niet in staat zijn om te spreken over wat ze meemaken, is het goed hen met warmte te omringen.”
4. Krijgen mantelzorgers voldoende psychologische bijstand tijdens het rouwproces?
“Wat ze in eerste instantie nodig hebben, is begrip, warmte en ondersteuning. Niet iedereen heeft begeleiding van een psycholoog nodig. Het moeilijk hebben met afscheid nemen, is volkomen normaal. Iedereen voelt het, ook ‘normale’ en evenwichtige mensen. Mensen moeten vooral begrepen worden, erkenning krijgen en omringd worden door warmte en genegenheid.”
Wil je meer weten over mantelzorg en rouw? In het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’ vind je heel wat concrete tips om verlies en rouw een plaats te geven in je leven. Daarom is het ook een van onze leestips!
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.