Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

“Thuishulp kan beter en discreter”

Door de toenemende vergrijzing van de bevolking en de te dure gezondheidszorg krijgt thuishulp een meer prominente rol. Freelance hulpverleners Stefaan De Winter (32) en Jonas Trossaert (31) gaan de uitdaging aan.

Thuisverpleger Jonas Trotsaert werkte in een praktijk in Mollem. In het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius in Grimbergen waren hij en Stefaan De Winter lange tijd collega's. Sinds twee jaar werken ze allebei op zelfstandige basis. Naast de arbeidsvreugde kenden ze dezelfde frustraties. Er kwamen ook meer en meer negatieve wijzigingen. Zo zullen ziekenhuisopnames drastisch ingekort worden. Een ligdag kost al bijna vijfhonderd euro. Beide mannen zijn ervan overtuigd dat de thuisverpleging steeds meer aan belang zal winnen.

“We besloten om het over een andere boeg te gooien”, zeggen De Winter en Trossaert. “Daarom verenigden we ons in 'JeS Thuisverpleging'. Momenteel wordt thuishulp namelijk bijna uitsluitend door de mutualiteiten aangeboden. We willen dit stramien doorbreken, al is het hier in Opwijk niet zo gemakkelijk. Velen hebben vooroordelen over thuishulpverleners. Patiënten denken dat we duur zijn, maar dat is een misverstand. De patiënt betaalt niets, want wij factureren aan de ziekenfondsen.”

Discretie en kwaliteit

Het duo is er volledig klaar voor. De mannen weten welke doelen ze willen nastreven. “We willen het verschil maken in discretie en geleverde kwaliteit”, zeggen ze. “Zo dragen we geen witte jassen en rijden we niet met opvallende wagens. We gaan anoniem naar wie onze hulp wenst. De buren hoeven namelijk niet te weten dat je hulp nodig hebt. We zijn ook bereid om 's avonds en in het weekend te werken.” De hulpverleners willen voldoende tijd voor hun patiënten nemen. “Het is niet de bedoeling dat we snel de verzorging doen en weer naar buiten hollen”, zeggen ze. “Een hulpverlener moet ook een babbeltje met zijn patiënt kunnen slaan. Onze ervaring in de psychiatrie vormt hierbij een meerwaarde.”

Het duo begon met vijf patiënten. Na een week werden dat al vijftien patiënten. De mannen mogen nu ook een groot deel van het patiëntenbestand overnemen van een groep thuisverplegers die het voor bekeken houdt.

De Winter en Trossaert kijken uit naar de Mantelzorgdag op 14 april. Op die dag zullen ze zichzelf en hun werking voorstellen. “We gingen al naar verschillende apothekers om onze diensten aan te bieden”, zeggen ze. “Eerstdaags zetten we onze kennismakingsronde verder bij de artsen. Het blijft echter een sprong in het onbekende. We maken het onszelf zeker niet gemakkelijk.”

Hier vind je meer info.

Hoe gaat het er bij jou aan toe? Vind jij ook dat hulpverleners meer tijd mogen nemen voor een babbeltje met jou als mantelzorger? Geef je mening en vertel je verhaal op ons forum

beleving      0 reacties       14 april 2016

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties