Veel mantelzorgers krijgen te maken met agressie, ofwel omdat dat een symptoom is van de ziekte van hun naaste, ofwel omdat het een uiting is van verdriet. Enkele tips kunnen je helpen om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Personen die aftakelen en te kampen krijgen met beperkingen, kunnen heel verward, verdrietig, boos of gefrustreerd raken en die emoties uiten op een agressieve manier. Ook kan het heel frustrerend zijn voor een zieke om plots anders behandeld te worden door zijn/haar omgeving. Agressie is bovendien eigen aan aandoeningen als een beroerte, een hersentumor, gevolgen van alcoholmisbruik, psychiatrische stoornissen en dementie.
Hou in een schriftje bij wat de oorzaken van de aanvallen van agressie zijn en hoe ze zijn opgelost. Zo kan je in de toekomst misschien meer aanvallen vermijden. Blijf zelf altijd rustig en begripvol. Ga nooit met je rug naar de agressieve persoon staan en ga indien nodig naar een andere kamer. Als je je echt niet veilig voelt, kan je ook een systeem opzetten om anderen te alarmeren.
Agressie komt vaak voor en het is dus zeker niets waarvoor je je moet schamen. Het is net belangrijk om er met mensen over te praten en eventueel hulp te zoeken zodat je er zelf niet aan onderdoor gaat. Praat met een zorgverlener en zoek samen naar oorzaken en oplossingen.
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.