Uit een studie die Familiehulp onder 3000 65-plussers heeft laten uitvoeren, blijkt dat veertig procent een matig tot hoog risico loopt om te worden mishandeld door zijn of haar mantelzorger. Een bevestiging van wat internationale studies eerder al hebben aangetoond.
"In ruim tachtig procent van de gevallen gaat het niet om echte mishandeling, maar om misbehandeling", zegt Marc Koninckx van Familiehulp. "Onder misbehandeling verstaan we psychische, fysieke of financiële schade die niet bewust wordt toegebracht, het gebeurt veeleer uit onkunde of overbelasting van de mantelzorger. Sommige mantelzorgers hebben immers behalve de zorg om een zieke moeder of echtgenoot ook nog een huishouden te runnen of voor de kleinkinderen te zorgen. Mantelzorg kan, zeker als het om zwaar zorgbehoevende mensen gaat, heel belastend zijn. Stel dat een mantelzorger dan ook nog eens wordt geconfronteerd met schulden of in een echtscheiding verwikkeld zit, dan kan de stap naar psychische terreur, diefstal of verwaarlozing klein zijn."
"De resultaten van de studie zijn bij onze medewerkers als zeer schokkend overgekomen", vervolgt Marc Koninckx van Familiehulp. "Het heeft ons wakker geschud om nog alerter te zijn en intensiever te observeren. Binnen Familiehulp hebben we intussen nieuwe richtlijnen ontwikkeld om mantelzorgers nog beter te omringen.
Bron : Gazet van Antwerpen 19-08-2014
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.