Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Samana magazine mei

Portret: comedian William Boeva
William Boeva probeerde zijn handicap jarenlang te negeren. Tot hij comedian werd. Zijn publiek zag duidelijk een dwerg op het podium staan, dus waar bleven de dwergenmoppen? Comedy confronteerde Boeva opnieuw met zijn ziekte, maar leerde hem er ook mee om te gaan. “Ik kan mijn schoenen niet zelf aandoen. Op zich is dat triestig, maar tegelijk is het ook wel grappig.” 

Dirk De Wachter over (samen)leven in de lastigheid
Een tijdje geleden beleefde ik een lezing van psychiater Dirk De Wachter in heel intieme kring. Zijn betoog over ‘een beetje ongelukkig zijn’ wist me zo te raken, dat ik mijn kans moest grijpen om met hem in dialoog te gaan. Zijn visie op onze wereld is er een die (h)erkenning en troost kan bieden aan iedereen die (on)zichtbaar ziek is of zorg draagt voor mensen met pijn en verdriet.

Baxterbrunch
Ramses en Aster zijn de zoontjes (2,5) van Melanie en Niels uit Gent. De tweeling heeft een zeldzame immuunziekte, waardoor ze wekelijks een inspuiting met antistoffen moeten krijgen. Dat doet (een beetje) pijn. Om deze onaangename momenten voor iedereen draaglijk te maken, werd de Baxterbrunch in het leven geroepen. Samana Magazine ging op de koffie om te zien hoe dit gezin creatief omgaat met tegenslag.

Hoe onze buik ons brein beïnvloedt
Jeroen Raes is professor aan de KU Leuven, departement microbiologie en immunologie. Samen met zijn team vond hij de langverwachte link tussen darmflora en (een gebrek aan) geestelijk welbevinden. Mensen met een depressie blijken in hun darmen bepaalde bacteriën te missen. Vooralsnog is er geen causaal verband gevonden. “We kunnen niet zeggen of die verstoring in de darmflora de oorzaak is van de depressie of het gevolg ervan.”

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

belangen      0 reacties       24 mei 2019

Bespreek je mantelzorgtaak met je werkgever

Mantelzorg verlenen en je job met voldoende focus en toewijding uitvoeren, is niet vanzelfsprekend. Krijg je de combinatie niet onder …

werk      0 reacties

De erkenning als mantelzorger met of zonder sociaal recht: nieuw sinds 01/09/2020

Veel mensen zorgen voor een zieke partner, een kind met een beperking, een hulpbehoevend familielid of een bejaarde buur. Sinds …

wetgeving financieel      0 reacties