Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Samana magazine december

Portret van zanger Erik Van Nijghem
Mooie liedjes duren niet lang, zo zegt het spreekwoord. Maar Erik Van Neygen (68) bewijst samen met zijn vrouw Sanne graag het tegendeel. Eriks gezondheid zorgde een paar keer voor een figuurlijke valse noot en daar moet hij ook rekening mee houden bij de komende concerten in 2020. Maar met stille trom vertrekken? Daar denkt hij niet aan. “Muziek maken is mijn plicht.”

Sneeuw in september
Leven met een chronische ziekte is heus geen pretje. Dat leren we uit ‘Sneeuw in September’ van Kathelijn Vervarcke. In haar derde Young Adult-boek over twee meisjes met een reumatische aandoening beschrijft ze hoe zo’n ziekte het leven van de patiënt en zijn omgeving volledig uit balans brengt. Zozeer dat een ervan voor euthanasie gaat. Een emotioneel onderwerp dat ook de schrijfster niet in de koude kleren ging zitten.

Anatomie van de pijn
Het theaterproject Anatomie van de pijn is een samenwerking tussen Samana en NT Gent, waarbij mensen met een chronische ziekte of pijn worden aangesproken op hun acteertalent. Hun ervaringen en dromen vormden de basis van waaruit theatermaker Lies Pauwels een voorstelling maakte over leven met pijn en pijn in het leven.

Samen sterk zonder stigma
Leven met een psychische aandoening is niet gemakkelijk voor jezelf. Maar vaak moet je ook nog omgaan met vooroordelen of discriminatie vanuit je omgeving. Stigmatisering leidt tot schaamte en zit herstel in de weg, zegt directrice Gerdien Rabbers van de Nederlandse stichting Samen Sterk Zonder Stigma.

Meer lezen? Abonneer je op Samana Magazine! Een abonnement kost slechts 10 euro per jaar, voor 10 nummers. Aan te vragen via magazine@samana.be.

belangen      0 reacties       05 december 2019

Diabetes onder de loep

14 november was het Wereld Diabetesdag. Maar wat houdt die ziekte nu juist in? Welke misverstanden bestaan er en hoe …

gezondheid      0 reacties

Gratis online cursussen

Veerkracht is enorm belangrijk, zeker voor mantelzorgers. Daarom organiseert Samana online infosessies om jouw veerkracht te versterken. Het enige wat je …

vrije tijd      0 reacties