Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Extra vaccinatieverlof voor mantelzorgers

Ruim 44% van de Vlaamse mantelzorgers heeft betaald werk. Alle werkenden krijgen vaccinatieverlof, maar mantelzorgers krijgen (nog) geen extra dag verlof om hun zorgbehoevende naar het vaccinatiecentrum te begeleiden. Samana pleit ervoor om zo’n dag mogelijk te maken.

Chronisch zieke mensen zijn vaak niet in staat op eigen kracht naar het vaccinatiecentrum te gaan. Opnieuw – zoals vaker gebeurde het voorbije jaar – zal extra beroep gedaan worden op mantelzorgers om bij te springen om hen te vervoeren en te begeleiden. Daarvoor zouden deze mantelzorgers een van hun eigen verlofdagen moeten opofferen. Net als bij de vaccinatiestrategie waarbij geen speciale aandacht geschonken werd aan mantelzorgers, wordt ook op dit vlak niet aan hen gedacht.

Om de drempel voor vaccinatie zo laag mogelijk te houden, is vaccinatieverlof voor mantelzorgers een must volgens Samana, de organisatie voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers. Daarom vraagt het volgende zaken aan de overheid.

Eenvoudig vaccinatieverlof voor mantelzorgers
Wie als mantelzorger iemand naar het vaccinatiecentrum begeleidt, mag hiervoor niet gestraft worden door het inleveren van eigen verlof. Samana vraagt dat voor werkende mantelzorgers dezelfde voorwaarden gehanteerd worden als wanneer zij zichzelf laten vaccineren.

De nodige tijd
We vragen dat werkende mantelzorgers de tijd krijgen om hun naaste te begeleiden tijdens de vaccinatie.

Bewijslast
Samana pleit voor een eenvoudige administratieve regeling gelijkaardig aan de bewijslast van werknemers.

Hopelijk blijft deze vraag niet onbeantwoord. Ma-zo houdt je op de hoogte! 

belangen      2 reacties       19 maart 2021
Nadine V. liet reactie achter

dit is inderdaad een waarheid. ik ben ook mantelzorger voor mijn man. Ik heb een voltijds
werkrooster. Steeds als wij op consultatie moeten naar het UZ , moet ik daar ook verlof voor nemen. Dus ook als we straks voor zijn vaccinatie worden uitgenodigd, dien ik ook weer verlof te nemen. Dus neem ik een groot deel van mijn verlof op om naar dokters en andere consultaties te gaan. Ik zou graag hebben dat daar een regel voor bestaat en we verlof kunnen nemen voor leuke dingen.

Ilse J. liet reactie achter

Klopt. Er wordt opnieuw een extra inspanning gevraagd van mantelzorgers die tijdens deze coronatijd vaak al extra belast werden. Waarom ook geen 'klein verlet' voor hen?

Mantelzorger van de week: Nathalie Cardyn

Nathalie zorgde eerst voor haar vader. Nu is ze mantelzorger voor haar moeder. Het is soms moeilijk de juiste balans …

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuwe mantelzorgactiviteiten op de agenda

De komende maand nog een gaatje in je agenda voor een ontspannende of leerrijke activiteit gericht op mantelzorgers? In deze …

vrije tijd      0 reacties