Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Dossier: dromen van inclusief wonen (2)

In dit dossier zoomen we in op een innovatief en ambitieus woonproject dat het levenslicht zal zien op de KOMET-site in Mechelen. Villa gerbera vzw, Revive en Gemeengoed slaan de handen in elkaar en hebben samen cohousing Schwung in het leven geroepen. Een inclusieve woonvorm die diversiteit als de norm beschouwt. Iedereen is er welkom, dus ook mantelzorgers en hun zorgbehoevenden.

Een toegankelijk cohousingproject

Nadat in een vorig artikel bezielers Kris en Johan hun verhaal deden, laten we nu Susanne Koolhof van Revive en Jeroen Gaeremynck van Gemeengoed aan het woord. Revive is projectontwikkelaar en eigenaar van de KOMET-site. Gemeengoed neemt de inhoudelijke begeleiding van de cohousing voor zijn rekening. Die samenwerking maakt dat de uitbouw van Schwung gesmeerd loopt.

Susanne: “Schwung is het eerste cohousingproject dat we met Revive uitwerken. De KOMET-site in Mechelen leek ons ideaal voor een dergelijk project. Dat moeten Kris en Johan ook gedacht hebben. Het is tijdens een infoavond over de KOMET-site dat ik hen ontmoet heb. We raakten aan de praat en ze vertelden me hun idee. Het inclusieve karakter ervan paste volledig in de visie van Revive. Na verder overleg besloten we om het concept samen uit te werken.”

Samenleving weerspiegelen
Susanne: “Revive speelt voornamelijk een coördinerende rol binnen Schwung. Al snel hadden we door dat een derde partij noodzakelijk was om dit omvangrijke project te voltrekken. Door zijn ervaring met cohousingprojecten was Jeroen van Gemeengoed de ideale partner.”

Jeroen: “Net als Susanne was ik meteen gewonnen voor de inclusieve insteek van het project. Als begeleider heb ik vooral geholpen om Schwung tot een coherent geheel uit te bouwen. Ik heb Kris en Johan meteen geadviseerd om hun oorspronkelijk idee open te trekken: van een commune van mantelzorgers en hun zorgbehoevenden naar een diverse bewonersgroep, waar mensen van alle slag door en met elkaar wonen. Dat weerspiegelt de samenleving beter.”

Groepsvorming
Jeroen: “Verder help ik op logistiek en organisatorisch vlak. Een document met huisregels opmaken, vergaderingen mee voorzitten, communicatiekanalen zoeken – dat soort zaken. Zo kunnen Kris en Johan zich op het belangrijkste focussen: de groepsvorming. Zeker voor een inclusief en divers project als Schwung is de zoektocht naar geschikte bewoners essentieel.”

Jeroen: “Allereerst heb je een hechte kerngroep van gelijkgezinden nodig. Daarna geldt het principe van wederkerige aanvaarding: kandidaat-bewoners moeten zich goed voelen in de groep, en omgekeerd moet de groep zich goed voelen bij een kandidaat. Op de infoavond 7 februari was er alvast veel interesse, dus dat komt wel goed.”

Grote troef
Susanne: “Ondertussen hebben we ons hele concept op papier gezet en zijn we volop aan het communiceren. Eind dit jaar vragen we onze omgevingsvergunning aan. Vanaf dan kan het snel gaan. Dat is meteen de grote troef van Schwung: bij ons is er al een locatie, terwijl ze die in de meeste cohousingprojecten nog moeten zoeken. Schwung is dus een zeer toegankelijk cohousingproject. Dat is natuurlijk interessant, zeker voor mantelzorgers met weinig extra tijd.”

Interesse om mee in cohousing Schwung te stappen? Zondag 24 maart vindt het volgende infomoment plaats tussen 10.30 en 13 uur in Dienstencentrum Den Deigem. De bijeenkomst is gratis, maar je dient wel in te schrijven via https://cohousingschwung.weebly.com/contact.html.

belangen      0 reacties       01 maart 2019

Het verhaal van mantelzorgcoach Tania

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …

belangen      0 reacties

Het verhaal van mantelzorgcoach Rita

Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …

belangen      0 reacties