Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Wat betekent het coronavirus voor jou?

Wat eerst een ver-van-mijn-bedshow leek, veranderde al snel in een zaak die ons allemaal aanbelangt: het coronavirus. De regering nam maatregelen om de verspreiding van het virus te vertragen en het aantal besmette personen te beperken. Maar wat is dit virus en wat kan je ertegen doen?

Het nieuwe COVID-19 virus is een coronavirus, lid van de grote familie virussen die infecties veroorzaken gaande van verhoudheden tot ernstige aandoeningen. Omdat we te maken hebben met een vorm van het coronavirus waar nog geen vaccin of medicatie voor bestaat, is het belangrijk dat we er als maatschappij alles aan doen om de verspreiding tegen te gaan.

Risicogroepen
Vooral voor oudere mensen en personen met gezondheidsklachten vormt het virus een bedreiging. De kans is groot dat je zorgbehoevende tot deze risicogroep behoort. Dienstencentra sluiten hun deuren en rusthuizen weigeren bezoek om te voorkomen dat het virus zich hier verspreidt.

Personen onder de vijftig jaar lopen minder kans om echt ziek te worden wanneer ze drager zijn van het COVID-19 virus. Toch moeten zij ook drastische maatregelen nemen, zodat ze geen leden van de risicogroep besmetten.

Beter voorkomen dan genezen
Maak gebruik van deze tips om verdere verspreiding te voorkomen. Zorg ervoor dat ook je zorgbehoevende deze maatregelen treft.

  1. Was je handen grondig en regelmatig.
  2. Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze in een (afsluitbare) vuilbak.
  3. Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog of in een papieren zakdoek.
  4. Vermijd handen geven of zoenen.
  5. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  6. Blijf thuis als je zelf ziek bent.
  7. Vermijd contact met personen die ziek zijn.

Symptomen 
De voornaamste symptomen zijn moeilijk te onderscheiden van griep en andere luchtweginfecties. Koorts, hoest, spierpijn (myalgie), keelpijn, hoofdpijn en diarree kunnen wijzen op besmetting. Vermoed je dat jij of je zorgbehoevende drager zijn van het virus? Bel dan naar je huisarts.

Samana tegen corona
Samana, de vereniging voor mantelzorgers en chronisch zieken, gelast haar activiteiten en vakanties voorlopig af. Meer info hierover vind je op www.samana.be/samana-en-het-coronavirus.

Hou de actualiteit in het oog om op de hoogte te blijven over de laatste adviezen rond de bestrijding van het virus. Ook op www.info-coronavirus.be vind je waardevolle informatie. Draag op een veilige manier zorg voor elkaar.

actua      0 reacties       13 maart 2020

Mantelzorger van de week: Roger Van Turnhout

Het helpen van andere mensen is superbelangrijk voor Roger. Want naast mantelzorger is Roger ook vrijwilliger. Aan engagement zeker geen …

mantelzorger van de week      4 reacties

Nieuwe regels omtrent mantelzorgverlof

De combinatie werk en mantelzorg is niet altijd eenvoudig. Sinds een jaar kan je als werknemer mantelzorgverlof opnemen. Maar het …

actua      0 reacties