Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Tweede internationaal congres voor jonge mantelzorgers in Mälmo

Van 29 tot 31 mei vindt in het Zweedse Mälmo het tweede internationaal congres voor jonge mantelzorgers plaats. Vertrekkende vanuit de universele rechten van het kind worden tijdens dit congres verschillende thema’s besproken rond jongeren en mantelzorg.

Zo vindt er vandaag een rondetafelgesprek plaats met verschillende deelnemers uit verschillende landen. België wordt vertegenwoordigd door Lusiane Ionete uit Menen. Lusiane is 19 jaar oud, studente verpleegkundige en zorgt samen met haar ouders voor haar elfjarige zusje. “Hoewel anderen mijn situatie soms als bijzonder ervaren, vind ik het vanzelfsprekend om er voor mijn zusje te zijn. Doordat ik dagelijks voor haar zorg, is er een bijzondere band gegroeid tussen ons. Tegelijk heeft ‘het zorgen voor’ mijn persoonlijke leven sterk beïnvloed.”, klinkt het bij Lusiane.

Ook jonge mantelzorger Galiene Thoelen is erbij. Zij is 22 jaar, studeert in Hasselt en zorgt voor haar moeder. Die rekent vooral voor praktische hulp, informatie en emotionele steun op haar. Galiene kreeg vorig jaar de vraag om mee te werken aan een artikel over jonge mantelzorgers. Dat zette haar aan het denken: “Ik heb het gevoel dat jonge mantelzorgers op dit moment in de steek worden gelaten. Daarom neem ik deel aan het congres en wil ik zo jonge mensen in een soortgelijke situatie meer steun geven.”

Foto van links naar rechts: Galiene Thoelen, Kathleen Van Walle (stafmedewerker Samana), An Vlekken (provinciaal educatief medewerker Samana Limburg) en Lusiana Ionete.

actua      0 reacties       30 mei 2017

Diabetes onder de loep

14 november was het Wereld Diabetesdag. Maar wat houdt die ziekte nu juist in? Welke misverstanden bestaan er en hoe …

gezondheid      0 reacties

Gratis online cursussen

Veerkracht is enorm belangrijk, zeker voor mantelzorgers. Daarom organiseert Samana online infosessies om jouw veerkracht te versterken. Het enige wat je …

vrije tijd      0 reacties