Ze werken, hebben kinderen én zorgen voor hun ouders. Mantelzorgers uit de sandwichgeneratie kunnen op weinig ondersteuning rekenen. In De Standaard Weekend van 9 mei getuigen Conny, Linda en Willy hoe het soms fout loopt.
Een bejaarde man die thuis zijn zieke vrouw verzorgt, bewijst de samenleving een dienst. Hetzelfde geldt voor de kinderen die de zorg van een dementerende moeder op zich nemen. Beide vrouwen moeten niet verhuizen naar een woonzorgcentrum. Zo worden gezondheidskosten uitgespaard.
Maar, mantelzorg eist zijn tol. Volgens het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) neemt het risico op een slechte gezondheid bij mannelijke mantelzorgers toe met maar liefst 63 %, ten opzichte van mannen die geen informele hulp verlenen, bij vrouwen is dit 27 %.
Gezondheidseconoom en professor Lieven Annemans (UGent) gaat na wat de werkelijke kosten en baten zijn van de ondersteuning van mantelzorg bij mensen met dementie. Uit de eerste resultaten, op basis van een vergelijkende studie van gelijkaardige buitenlandse onderzoeken, blijkt dat een goede omkadering van mantelzorgers een positieve impact heeft op de gezondheidszorg. Want zo worden zieke personen minder snel opgenomen in een ziekenhuis of een rusthuis.
Mantelzorgers Conny, Linda en Willy getuigen waar de pijnpunten liggen:
Conny Guldentops (50 ) werkt bij S-Plus, heeft een zoontje van negen jaar, en kreeg in december 2013 te horen dat haar moeder longkanker had met uitzaaiingen in de hersenen. Gedurende een jaar, maar vooral de laatste twee maanden van haar moeders leven, ging al Conny’s vrije tijd naar ziekenhuizen en operaties: "Als ik voltijds mantelzorger had kunnen zijn, leefde mijn moeder nog."
Linda Huybrechts (58) heeft een hulpbehoevende moeder en schoonmoeder, een voltijdse betrekking en twee studerende kinderen. Voor haar durft een dag wel eens te kort zijn: "Mantelzorg, daar rol je in. Het begint met kleine dingen, zoals eens een boodschap doen en het gras maaien. Tot je plots beseft dat daar toch wel erg veel tijd naartoe gaat. Je doet dat gewoon allemaal, maar soms voel ik me echt een sandwich."
Willy De Laet (59) verzorgt zijn vrouw Rita (60), die als gevolg van een open rug bij de geboorte een zware beperking heeft en fysiek blijft achteruitgaan. Hij zorgt ook voor zijn broer Jos (60), die mentaal altijd een kind van zeven zal blijven. "Als iemand naar mij had geluisterd, was ik er niet onderdoor gegaan."
Meer info over 'de combinatie mantelzorg en werken' en 'hoe mantelzorg draagbaar houden' vind je op www.ma-zo.be/mazopedia.
Bron: De Standaard - 09-05-2015
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.