Zonder de honderdduizenden toegewijde mantelzorgers die ons land telt, zou de druk op de zorgsector enorm toenemen. Zeker nu. Toch wordt deze groep van informele zorgverleners nog te vaak over het hoofd gezien. Hoog tijd om ze meer erkenning, steun en duidelijkheid te bieden.
600.000, zo veel mantelzorgers telt Vlaanderen volgens het Vlaams Mantelzorgplan. En dat cijfer is waarschijnlijk een onderschatting. Veel mensen vinden het namelijk vanzelfsprekend dat ze voor hun naaste zorgen. “Maar zonder de inspanningen van mantelzorgers zou de zorgsector kraken”, zeggen Sarah Pardon van i-mens en Naomi De Bruyne van Steunpunt Mantelzorg.
Veel vragen, weinig antwoorden
De voorbije periode gingen we samen door een zorgcrisis. In tegenstelling tot het grote belang van mantelzorgers, werd er maar weinig voor en over hen gecommuniceerd in de media. En dat bleef niet zonder gevolg: tijdens maart en april lag het aantal vragen van mantelzorgers bij Steunpunt Mantelzorg drie keer hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.
Organisaties zoals die van Sarah en Naomi willen antwoorden geven, maar missen duidelijke richtlijnen van de overheid en experts. Dat zaait ook verwarring op de weg. Het is bijvoorbeeld toegestaan om je zonder attest te verplaatsen om mantelzorg te verlenen, maar aanvankelijk was niet elke politieagent daarvan de op de hoogte.
Onzichtbare mantelzorgers
Heel deze problematiek valt te wijten aan een kwestie die al langer speelt: de onzichtbaarheid van de mantelzorger. Sarah en Naomi pleiten ervoor om mantelzorgers te beschouwen als echte zorgverleners, want dat zijn ze. Ook zij verdienen erkenning, ondersteuning en duidelijkheid.
Bron: Trends
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.