Vanaf 1 oktober krijgen mantelzorgers die instaan voor de zwaarste zorgverlening een officieel statuut. Op die manier erkent minister De Block, Open Vld, mantelzorgers die een stap terug zetten in hun professioneel leven om een dierbare te kunnen helpen.
Naar schatting 800.000 Belgen doen op één of andere manier aan informele zorg. Vanaf nu kunnen werknemers in dergelijke situatie een beroep doen op verlof voor medische bijstand. Daarover bereikte de commissie Sociale Zaken een akkoord. Mantelzorg is hulp aan een zorgbehoevende, dat kan gaan over een chronisch zieke, persoon met een beperking of hulpbehoevende, door iemand uit de directe omgeving van die persoon en dat gedurende lange tijd. Je kan mantelzorger zijn van je partner, ouder of kind, maar ook van een ander familielid, een vriend of een kennis.
“Mantelzorgers zetten hun professionele en persoonlijke ambities ‘on hold’ om te kunnen zorgen voor iemand die hen na aan het hart ligt. Hun hulp is van onschatbare waarde. Ze moeten dan ook kunnen rekenen op de juiste sociale zekerheid”, zegt minister De Block.
Zelfstandigen vallen niet uit de boot
“Drie op de vier bejaarden willen zolang mogelijk thuis worden verzorgd. De betere ondersteuning van mantelzorgers zal daarbij helpen. Zowel zelfstandigen als werknemers komen in aanmerking voor dit nieuwe statuut”, vertelt kamerlid Egbert Lachaert, Open Vld.
Minister De Block maakt het ook mogelijk voor wie lange tijd afwezig is op het werk een ziekte-uitkering kan voorzien worden om zo de mantelzorg voor een naaste te kunnen dragen. Voorwaarde is dat de adviserende arts van het ziekenfonds daar toestemming voor geeft.
Verder komt er voor erkende mantelzorgers een uitbreiding van voltijds verlof voor medische bijstand van 12 maanden naar 18 maanden. “Als je deeltijds aan het werk bent, worden dat 36 in plaats van 24 maanden onder dezelfde voorwaarden”, verduidelijkt kamerlid Sandrine De Crom, Open Vld. Dat zijn de aanwezige commissieleden overeengekomen.
Stapsgewijze invoering
De invoering zal stap voor stap gebeuren. Elk jaar komt er één maand bij voor wie voltijds werkt en twee maanden voor wie deeltijds aan de slag is.
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Hier lees je …
Tien ervaringsdeskundige mantelzorgcoaches (EMC’s) gaan voortaan mantelzorgers uit hun buurt coachen om zo hun weerbaarheid te vergroten. Rita Nevelsteen is een van …
En zo blijven diegenen die hun leven VOLLEDIG ‘on hold’ hebben gezet (door bijv. hun job op te geven) om voltijds voor hun dierbare te zorgen, dus weer met lege handen achter.
Log in of registreer je om reacties te plaatsen.