Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

Terug

Hoe voorkom je een val? 5 tips

Van 23 tot en met 29 april is het de ‘Week van de Valpreventie’. Het doel? Veilig bewegen voorop! Elke seconde valt een oudere persoon. Elke 11 seconden komt een oudere op de spoedafdeling terecht na een val. Elke 19 minuten sterft een oudere ten gevolge van een val. Dat zijn de wereldwijde cijfers.

Ook in Vlaanderen is een val snel gebeurd. “Ongeveer 35 procent van de 65-plussers valt minstens één keer per jaar”, stelt Jo Vandeurzen, Vlaams minister van welzijn. De remedie? Op een veilige manier in beweging blijven.

5 tips om een val te voorkomen

1. Blijf bewegen

Volgens onderzoek zit de gemiddelde Vlaamse 65-plusser meer dan 9,5 uur per dag stil. Blijven bewegen is echter belangrijk voor het behoud van spierkracht, evenwicht, lenigheid en mobiliteit. En dat verlaagt de kans op een val. Een half uur wandelen per dag kan al helpen. Bekijk hier welke oefeningen het evenwicht kunnen verbeteren.

2. Ga voor een veilig huis

Losliggende matten, tapijten en elektriciteitssnoeren kan je beter vermijden. Plaats antisliptape op de trapreden en zorg dat er overal voldoende verlichting is. Dingen die regelmatig gebruikt worden, zet je beter binnen handbereik. Het toilet, de douche en het bad kan je voorzien van handgrepen.

3. Kies voor aangepast schoeisel

Wanneer je op blote voeten of kousen loopt, heb je minder grip en verhoogt het valrisico. Schoenen die de volledige voet omsluiten, een stevige zool en goede sluiting hebben, zijn het veiligst.

4. Vertrouw op je ogen

Ga geregeld naar de oogarts. Een verminderd gezichtsvermogen vergroot het risico op vallen. Vergeet dus zeker je bril niet op te zetten, als je er een nodig hebt. Wanneer je bril altijd een vaste plaats heeft of voorzien is van een brilkoordje, heb je hem meteen bij de hand.

5. Probeer slaapmedicatie te vermijden

Het gebruik van slaapmedicatie gaat gepaard met een verdubbeld risico op valpartijen. Probeer deze dus zoveel mogelijk achterwege te laten.

Bron: Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie Vlaanderen

actua      0 reacties       27 april 2018

Diabetes onder de loep

14 november was het Wereld Diabetesdag. Maar wat houdt die ziekte nu juist in? Welke misverstanden bestaan er en hoe …

gezondheid      0 reacties

Gratis online cursussen

Veerkracht is enorm belangrijk, zeker voor mantelzorgers. Daarom organiseert Samana online infosessies om jouw veerkracht te versterken. Het enige wat je …

vrije tijd      0 reacties