Netwerk voor mantelzorgers, van maandag tot zondag

18 juni 2014 - 15:26
Lies S. plaatste een vraag

Ervaring met agressie?

Heeft iemand als mantelzorger ervaring met agressie en kan hij/zij mij tips geven over hoe ik ermee moet omgaan?


5
07 oktober 2014 - 15:28
André V. liet reactie achter

De eerste vraag lijkt me :"wat is de oorzaak van de argressie". Is die persoon opstandig omwille van zijn beperkingen? Voelt hij zich vernederd of tekort gedaan? Is er iets of iemand die hem zenuwachtig maakt?
Als de oorzaak van die agressie het directe gevolg is van zijn ziekte kan dat het best met de behandelende geneesheer besproken worden.

07 november 2014 - 14:11
Moni D. liet reactie achter

Meestal is moeheid de oorzaak. Laat ze rusten tot de demente zelf aangeeft dat ze uit bed, zetel, ... wil. Ook pillen (slaap, kalmering) hebben moeheid tot gevolg en ze kunnen niet meer uiten dat ze moe zijn. Dan blijven ze dolen tot ze niet meer kunnen.

15 januari 2015 - 10:08
Cornelia C. liet reactie achter

Ik stel mezelf de laatste tijd regelmatig de vraag of mijn 90-jarige moeder aan het dementeren is. Ze is regelmatig boos, maar ze is vooral boos als wij ( mijn zussen en ik ) iets willen veranderen, in haar agenda of in haar onmiddellijke omgeving. Of als er bezoek komt. Gelukkig gedraagt zij zich correct zolang er mensen zijn, maar zodra het bezoek weg is zegt zij: wij houden niet van bezoek, wat komen ze hier doen, waarom blijven ze zolang zitten enz... terwijl moeder als er GEEN bezoek komt voortdurend klaagt: je ziet hier niemand, niemand komt een keertje langs, je ziet hier geen mens enz... soms als er wel bezoek komt, moeten wij die mensen wegsturen en zeggen dat zij zich niet goed voelt, ofwel, als zij alleen is; weigert zij de deur te openen geeft zij niet thuis. Ik heb veel moeite met dat tegenstrijdige gedrag omdat ik het niet begrijp.
Vooral niet omdat wij kinderen altijd tegemoet proberen te komen aan haar wensen !
Zijn dit symptomen van DEMENTIE ???????

05 februari 2015 - 08:29
Dominique M. liet reactie achter

Bij chronische ziekte komt de frustratie en moeheid dikwijls naar boven, maar als partner laat ik het toe... maar zeg eveneens stop als het me teveel wordt. Ook als mantelzorger is het belangrijk dat we grenzen stellen.

25 juni 2015 - 01:31
Patrick Z. liet reactie achter

Wat soms kan helpen, als je voelt dat het de verkeerde kant aan het uitgaan is, is veranderen van onderwerp. Eens praten over iets helemaal anders, iets leuks.
Agressie kan soms ook een gevolg zijn van een depressie. Iets leuks, wat humor, kan hier soms wonderen doen.

Alleen ingelogde gebruikers kunnen een reactie toevoegen. Je kan hier inloggen of hier registreren als je nog geen account hebt.